Οι ευρωεκλογές στη χώρα μας θα γίνουν την Κυριακή, 9 Ιουνίου, από τις 07:00 έως τις 19:00. Στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, οι εκλογείς είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο και όσοι το έπραξαν ήδη αρχίζουν και λαμβάνουν τους φακέλους.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών , θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Έτος Γέννησης
Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο, δηλαδή το σχολείο στο οποίο πρέπει να πάτε για να ψηφίσετε. Αυτό θα βγει μέσα στις επόμενες μέρες.

Ευρωεκλογές 2024: Αναλυτικός οδηγός πριν τις κάλπες - Πού και πώς ψηφίζω

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή: την ταυτότητά τους, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου.
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία με την Επιστολική Ψήφο

Ο φάκελος που θα λάβουν οι 202.556 ψηφοφόροι περιέχει:

1.Ένα έντυπο οδηγιών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατάλογοι των υποψηφίων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων.

2. Το ψηφοδέλτιο, το οποίο είναι ενιαίο και περιλαμβάνει το σύνολο των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές και ειδικό χώρο για την επιλογή των υποψηφίων κάθε συνδυασμού από τους εκλογείς.

3.Τον φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο

4.Την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου η οποία μπορεί να υποβληθεί και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας epistoliki.ypes.gov.gr και

5.Τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί έγκαιρα στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων.

Η επιστροφή του φακέλου με το ψηφοδέλτιο γίνεται δωρεάν για τους εκλογείς εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είτε επικοινωνούν με την εταιρεία (τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται στο αρχικό μήνυμα) και κανονίζουν ημέρα και ώρα παράδοσης στο χώρο τους από υπάλληλο, είτε τον παραδίδουν αυτοπροσώπως σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού εφόσον επιθυμούν να αποστείλουν δωρεάν τον φάκελο, πρέπει να απευθυνθούν στην ίδια εταιρεία που τους τον παρέδωσε. Εναλλακτικά, επιλέγουν άλλον τρόπο αποστολής αλλά με δική τους δαπάνη, η οποία θα επιστραφεί στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία.

Oι επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους (χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων), την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς θα πρέπει να αποστείλουν το τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο πριν από τέσσερις έως 11 μέρες νωρίτερα ανάλογα την περίπτωση.

Για τους διαμένοντες στην Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία αποστολής είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και η Τρίτη 4 Ιουνίου εφόσον η κατάθεση του φακέλου γίνει απευθείας στα γραφεία της εταιρείας. Για τους διαμένοντες στο εξωτερικό ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως και την Τρίτη 28 Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών συνιστά ο φάκελος να αποσταλεί συστημένος και express.

Πώς θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές 2024 – Αναλυτικός οδηγός | Parallaxi  Magazine

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή στις εκλογές γίνεται μόνο με προσέλευση στο εκλογικό τμήμα.

Όποιοι χάσουν το ψηφοδέλτιο ή την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου epistoliki.ypes.gov.gr, επιλέγοντας «Οδηγίες επιστολικής ψήφου» και στη συνέχεια «Αρχεία επιστολικής ψήφου». Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επισκεφθούν την ειδικά διαμορφωμένη για αυτά ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr/myvote, όπου έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να εκτυπώσουν με εύκολο και απλό τρόπο το ψηφοδέλτιό τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις