Αρχική Διεθνή Ευλογιά των πιθήκων: Η Ισπανία ξεκινά τον εμβολιασμό όσων ήρθαν σε στενή...

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ισπανία ξεκινά τον εμβολιασμό όσων ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσματα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εμβολιασμούς για την ευλογιά των πιθήκων ξεκινά η Ισπανία, στοχεύοντας σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς η χώρα της Ιβηρικής αριθμεί περισσότερες από 242 μολύνσεις από τις 19 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων, μόνο οι χαρακτηρισμένοι ως «στενές επαφές» κρουσμάτων ή όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την ευλογιά των πιθήκων μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Περίπου 200 εμβόλια Imvanex της εταιρείας Bavarian Nordic παρελήφθησαν τη Δευτέρα από τις ισπανικές υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερα μέσω του προγράμματος αγοράς εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συγγενής με την ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν εξαλειφθεί το 1980, αλλά έχει πολύ λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Το Imvanex, το οποίο παρασκευάζεται από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic, είχε εγκριθεί από τον EMA το 2013 για την ευλογιά, αλλά ο κατασκευαστής δεν υπέβαλε τότε αίτηση για τη χρήση του για την ευλογιά των πιθήκων. «Η ομάδα έκτακτης ανάγκης του EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με (τον κατασκευαστή) για να προετοιμαστεί για την υποβολή δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επέκταση της ένδειξης» στην ευλογιά των πιθήκων, δήλωνε στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής του EMA για τα εμβόλια Μάρκο Καβαλέρι.

Πάνω από 1.200 κρούσματα παγκοσμίως
Περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη. Το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των μολύνσεων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά εννέα.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.

Η επαφή με ζωντανά και νεκρά ζώα μέσω του κυνηγιού και της κατανάλωσης κρέατος άγριων θηραμάτων είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο (ζωονοσογόνος) μπορεί να συμβεί από την άμεση επαφή με το αίμα, τα σωματικά υγρά, τις δερματικές πληγές ή τους βλεννογόνους μολυσμένων ζώων. Η δευτερογενής -ή από άνθρωπο σε άνθρωπο- μετάδοση είναι σχετικά περιορισμένη.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, εντοπίστηκε μόλις χθες το πρώτο κρούσμα που αποδίδεται σε ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, πρόκειται για άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, ενώ φαίνεται πως ο κίνδυνος εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Ο ασθενής είχε ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες. Αναχώρησε πριν από 3 εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.