Πιθανός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα ομαλής τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κοροναϊό.
Πολλές από τις μονάδες παραγωγής βρίσκονται στην Κίνα και είναι ευάλωτες σε προβλήματα παραγωγής.
Το θέμα συζητήθηκε – μεταξύ άλλων – στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα εξής δύο κρίσιμα ερωτήματα (περιλαμβάνονται σε έγγραφο που παρατίθεται πιο κάτω):
- Πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στις περιπτώσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση για τα προληπτικά και προπαρασκευαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας; Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Επιτροπής όσον αφορά την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη;
- Δεδομένου ότι η επιδημική έξαρση της νόσου και άλλα σοβαρά περιστατικά σε τρίτες χώρες μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από κοινού προκειμένου να εξασφαλιστεί ο βιώσιμος εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς; Ποια θα ήταν τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Οι περισσότεροι υπουργοί ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές ελλείψεις σε υλικό και φάρμακα, καθώς και θέματα που προκύπτουν από την επιδημία, όπως ο ρατσισμός.
Ο Κύπριος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου πρότεινε να καταγραφούν τα είδη για τα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων και θεωρούνται ζωτικής σημασίας.
Ο Γερμανός υπουργός Jens Spahn τόνισε πως είναι κρίσιμο να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν φάρμακα και εμβόλια κατά του κοροναϊού.
Ο Έλληνας Υπουργός
Μιλώντας στο συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως η Ελλάδα εφαρμόζει τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC).
Αναφέρθηκε στη λειτουργία 13 νοσοκομείων αναφοράς σε ολόκληρη τη χώρα και τριών εργαστηρίων, όπου αναλύονται τα δείγματα.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας πρότεινε να αναβαθμιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ιοί δεν έχουν σύνορα.
Εισηγήθηκε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα με στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνον εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα προσωπικών δεδομένων. Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού έχει ως εξής:
“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Προεδρία, για τη σημαντική πρωτοβουλία και τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου και να συγχαρούμε και την Επιτροπή στο πρόσωπο της Επιτρόπου, της κυρίας Κυριακίδου, για τη συνεργασία την οποία είχαμε και έχουμε μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με 3 εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα.
Μέχρι στιγμής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιοι κρούσμα καίτοι έχουν διερευνηθεί περιστατικά, τα οποία γρήγορα και άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι στη χώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν.
Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές, ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δε γνωρίζουν σύνορα. Με τη μεγάλη συχνότητα των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το κομμάτι.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη-Μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό. Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός Ε.Ε. θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας.
Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων. Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.
.