Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Εξωφρενικές οι τιμές στο ράφι – Έλεγχο της αγοράς ζητούν οι παραγωγοί

Εξωφρενικές οι τιμές στο ράφι – Έλεγχο της αγοράς ζητούν οι παραγωγοί

Τεράστιο το περιθώριο κέρδους του ελαιόλαδου στο εμπόριο – Πώς από 5,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, φτάνει στα 12–13 ευρώ το λίτρο στο ράφι.

Το τελευταίο διάστημα έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με την αισχροκέρδεια στην αγορά ελαιόλαδου, μετά την εκτίναξη των τιμών του στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησο ο πρώην πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού συλλόγου Αιγιαλείας Παρασκευάς Σπυρόπουλος τονίζοντας: «έχετε παράξει ποτέ ένα κιλό λάδι, για να δείτε πώς βγαίνει και πόσο είναι το κόστος παραγωγής; Εχει διπλασιαστεί από το 2022 σε καύσιμα, λιπάσματα, αγροτικά εφόδια και μεροκάματα. Προσθέστε ακόμα κόστη για ραντίσματα, ποτίσματα, σκάψιμο ή καταστροφέα, κλαδέματα, μάζεμα, κ.τλ… και αφού κάνετε όλα τα παραπάνω και έχετε δαπανήσει από την τσέπη σας και από δάνεια για να καλλιεργήσετε, έρχεται η στιγμή που δεν μένει τίποτα ως κέρδος» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ειδικά φέτος, οι εργάτες γης απαιτούν αμοιβή 50 ευρώ την ημέρα από 35 που ζητούσαν πέρυσι. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η μειωμένη παραγωγή φέτος, που αφήνει μόνο ζημιές στους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε εμφατικά ότι οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τις τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κι αυτό γιατί πέρυσι πούλησαν σε μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ προς 5,5 ευρώ το κιλό και αυτοί πωλούσαν μετά προς 12-13 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι οι παραγωγοί πωλούν σε κιλά και οι έμποροι και τα σούπερ μάρκετ σε λίτρα. Αυτό είναι αισχροκέρδεια, καθώς το κέρδος τους είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του παραγωγού και το πρόβλημα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

«Αν θέλετε λοιπόν να κατηγορήσετε κάποιον που το λάδι έφτασε από τα 5,50 στον παραγωγό στα 12-13 ευρώ στα σούπερ μάρκετ σίγουρα δεν είναι ο παραγωγός, αλλά οι έμποροι που αισχροκερδούν με την ανοχή του κράτους, σε βάρος παραγωγού και καταναλωτή» είπε.

Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή, οι καλλιεργητές πωλούν αυτή την περίοδο προς 7-7,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τιμή ελαιολάδου στο ράφι πάνω από 15 ευρώ το λίτρο; «Δεν θέλω να το πιστεύω» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος που ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές, τι...

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη, ο Γερμανός υπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες: Ανατροπή με την πληρωμή των μισθών – Μέχρι πότε δεν θα γίνονται συναλλαγές

Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες: Ανατροπή με την πληρωμή των μισθών – Μέχρι πότε δεν θα γίνονται συναλλαγές Ανησυχία προκαλεί η «παράλυση» του τραπεζικού συστήματος που...

Κώστας Σκρέκας: Έρχεται και φέτος το πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού

Κώστας Σκρέκας: Έρχεται και φέτος το πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού, προανήγγειλε μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου τα νοικοκυριά να κάνουν...

Μειωμένες χρεώσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τα “πράσινα” τιμολόγια του Μαρτίου

Μειωμένες χρεώσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τα "πράσινα" τιμολόγια του Μαρτίου Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις που ξεκινούν από τα 8,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσαν οι...

«Κλείδωσε» η ασφαλιστική ικανότητα για 3+1 κατηγορίες ασφαλισμένων

«Κλείδωσε» η ασφαλιστική ικανότητα για 3+1 κατηγορίες ασφαλισμένων Τρεις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας από τη διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους...