Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» λήγει στις 20 Μαρτίου.

Η επιχορήγηση ξεκινά από το 50% και μπορεί να φτάσει το 100%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για στους πληγέντες της Θεσσαλίας και τους σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Προγράμματος https://exoikonomo2025.gov.gr.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» στοχεύει σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας άνω του 30% ανά περίπτωση μέσω ενεργειακής αναβάθμισης, με τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που εντάσσεται. Αφορά κυρίως κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, όπως μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και συγκεκριμένα περιλαμβάνει αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό για: οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, πληγέντες περιοχές της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των σεισμόπληκτων περιοχών του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου), σεισμόπληκτους από Αρκαλοχώρι και Σάμο, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται πως αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
  • σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
  • λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες)

Από τα 434 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2025», τα 396 εκατ. ευρώ κατευθύνονται απευθείας στα νοικοκυριά. Εντός του προγράμματος, προβλέπονται και πρόσθετες δαπάνες για επιδότηση επιτοκίου, διαχειριστικά κόστη και άλλες ανάγκες.

Από τα 396 εκατ. ευρώ, 27,4 εκατ. ευρώ διατίθενται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, 91,3 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου (εκ των οποίων τα 54,8 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά) και 18,2 εκατ. ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,20 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh), όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) τις 35.000 ευρώ

Αξίζει να επισημανθεί πως ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και θα δίνεται προτεραιότητα στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Όσον αφορά στους ωφελούμενους που θα υπαχθούν στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ιδία συμμετοχή με δάνειο, επισημαίνεται πως το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

Φορέας υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2025», είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και φορέας οικονομικής διαχείρισης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις