Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Eurοstat: Τρίτος χαμηλότερος στην ΕΕ ο προσδόκιμος εργασιακός βίος στην Ελλάδα

Παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο προσδόκιμος εργασιακός βίος στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021 η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου για τους 15χρονους Ελληνες ήταν 32,9 χρόνια, ενώ κατά μέσο στην ΕΕ ήταν 36 χρόνια. Μικρότερο προσδόκιμο εργασιακό βίο από την Ελλάδα είχαν μόνο η Ρουμανία (31,3 χρόνια) και η Ιταλία (31,6).

Ο δείκτης υπολογίζεται με τη χρήση του προσδόκιμου ζωής και του ποσοστού των εργαζόμενων και των άνεργων σε κάθε πληθυσμιακή ηλικία.

Ο δείκτης για την ΕΕ αυξανόταν σταθερά από το 2001 έως το 2019 (από 32 σε 35,9 χρόνια) για να μειωθεί το 2020, λόγω της πανδημίας, στα 35,6 χρόνια και να επανέλθει το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τον μεγαλύτερο προσδόκιμο εργασιακό βίο είχαν πέρυσι η Ολλανδία (42,5 χρόνια), η Σουηδία (42,3) και η Δανία (40,3).

Eurostat, εργασιακός βίος

Μεγαλύτερος ο προσδόκιμος εργασιακός βίος για τους άντρες

Η διαφορά του προσδόκιμου εργασιακού βίου στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες (29,2 χρόνια στην Ελλάδα έναντι 33,7 στην ΕΕ) παρά για τους άντρες (36,3 χρόνια στην Ελλάδα έναντι 38,2 στην ΕΕ).

Αν και οι άντρες αναμένεται να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα από τις γυναίκες, η διαφορά έχει μειωθεί στην ΕΕ με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στα 4,5 χρόνια το 2021 από 7 χρόνια που ήταν το 2001.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Έρχονται 73 προσλήψεις στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων – Δείτε την προθεσμία

Με 73 προσλήψεις θα καλύψει τις άμεσες εποχικές ανάγκες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τουρκία: Συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας υπέγραψαν Ερντογάν και Ράμα

Τουρκία: Συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας υπέγραψαν Ερντογάν και Ράμα Έξι συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και συμφωνία - πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, υπέγραψαν Τουρκία και Αλβανία κατά την...

Καμήλα ξερίζωσε και έφαγε το κεφάλι του ιδιοκτήτη της, το ζώο σε κατάσταση αμόκ του επιτέθηκε

Καμήλα ξερίζωσε και έφαγε το κεφάλι του ιδιοκτήτη της, το ζώο σε κατάσταση αμόκ του επιτέθηκε Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε στην Ινδία και στο χωριό Panchu...

Συναγερμός στο Βελιγράδι: Αεροπλάνο ελληνικής εταιρείας έκανε κύκλους με μια τρύπα στην άτρακτο

Συναγερμός στο Βελιγράδι: Αεροπλάνο ελληνικής εταιρείας έκανε κύκλους με μια τρύπα στην άτρακτο Ένα αεροπλάνο της Marathon Airlines (ελληνικών συμφερόντων), το οποίο εκτελεί πτήσεις για...

Θερμοκρασίες ρεκόρ μέχρι και 52,3 βαθμούς κάτω από το μηδέν – Πολικό ψύχος σαρώνει την Κίνα

Θερμοκρασίες ρεκόρ μέχρι και 52,3 βαθμούς κάτω από το μηδέν - Πολικό ψύχος σαρώνει την Κίνα Πολικό κύμα ψύχους σαρώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Κίνα, με...