Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Eurostat: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 7,3% αποκλιμακώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023, από 7,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο σύνολο της ΕΕ επίσης σημείωσε πτώση στο 10% και στην Ευρωζώνη στο 8,6%.

Ειδικά για την Ευρωζώνη, όπως προειπώθηκε, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 8,6% τον Ιανουάριο του 2023, από 9,2% τον Δεκέμβριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2022, ανερχόταν στο 5,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 10% τον Ιανουάριο του 2023, από 10,4% τον Δεκέμβριο και 5,6% από τον Ιανουάριο του 2023.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,8%), στην Ισπανία (5,9%), στην Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 6,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), τη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε εννέα.

© Eurostat
© Eurostat
© Eurostat
© Eurostat

Για ακόμα έναν μήνα, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,94 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενα από την ενέργεια (+2,17 π.μ.), τις υπηρεσίες (+1,80 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,73 π.μ.).

© Eustostat

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αλβανία: Με παρακαλετά και φακελάκια για παραβάσεις προσπαθούν να λαδώσουν τους αστυνομικούς (βίντεο)

Το έχουν σύστημα οι Αλβανοί οδηγοί να κάνουν παραβάσεις και να προσπαθούν με παρακαλετά και φακελάκια να λαδώσουν τους αστυνομικούς , να μην τους...

Σοκαριστικό περιστατικό βίας σε Γυμνάσιο στη Θεσπρωτία: 14χρονος προκάλεσε διπλό κάταγμα γνάθου σε 12χρονο

Ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε ένα γυμνάσιο στη Θεσπρωτία έχει προκαλέσει αποτροπιασμό, καθώς ένας 14χρονος μαθητής χτύπησε με γροθιές έναν 12χρονο μαθητή κατά τη...

Ζευγάρι συνευρίσκεται ερωτικά μπροστά σε επιβάτες σε πτήση της British Airways προς Δουβλίνο

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε πτήση της British Airways προς το Δουβλίνο, όπου ένα ζευγάρι φέρεται να συνευρέθηκε ερωτικά μπροστά στους άλλους επιβάτες, σύμφωνα...

JOBmatch: Πώς γίνεται η αίτηση για εργασία στον τουρισμό

Το JOBmatch της ΔΥΠΑ θα καλύψει πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τουρισμό. Το 2023 τα ελληνικά ξενοδοχεία λειτούργησαν...