Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Eurostat: Νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στο 4,4% – Στο 5% στην Ευρωζώνη

Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, φθάνοντας σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 5% από 4,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ενέργεια και τα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 2,7% από 2,6% τον Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να διαχέονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην ενέργεια (26% έναντι 27,5% τον Νοέμβριο), τα τρόφιμα, τον καπνό και το αλκοόλ (3,2% έναντι 2,2%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,9% έναντι 2,4%) και τις τιμές των υπηρεσιών (2,4% έναντι 2,7%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο χώρες της Βαλτικής – η Εσθονία και η Λιθουανία – έχουν διψήφιο πληθωρισμό, στο 12% και 10,7%, αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού είχαν η Μάλτα (2,6%), η Πορτογαλία (2,8%) και η Φινλανδία (3,2%).

πληθωρισμός, Eurostat

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και των παιδιών που απέκτησε με την Αντζελίνα Τζολί με τις σχέσεις τους να είναι σε τεντωμένο...

Έλον Μασκ: Αναζητά δεύτερο υποψήφιο για εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Μπορεί ο Έλον Μασκ να έχει γίνει γνωστός για την ίδρυση της Tesla και την κυριαρχία της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο,...

Reuters : Ο Πούτιν επιθυμεί εκεχειρία στα σύνορα

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τη ρωσική πλευρά που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία...

Κλοπή σε σούπερ μάρκετ από… δύο Λαμπραντόρ

Δύο πανέμορφα λαμπραντόρ βρέθηκαν να εξερευνούν τα ράφια ενός καταστήματος στο Leintwardine του Χερεφορντσάιρ, στην Βρετανία. Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ένα...