Αρχική Επιχειρήσεις Eurostat: Mία στις τρεις γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις αμείβονται με μισθούς κατώτερους...

Eurostat: Mία στις τρεις γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις αμείβονται με μισθούς κατώτερους από αυτούς των ανδρών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παραμένει το χάσμα εργασιακών ευκαιριών και αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου μία στις τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις στην ΕΕ καταλαμβάνονται από γυναίκες/μάνατζερ (35%). Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών/μάνατζερ καταγράφεται στη Λετονία (53%) και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Πολωνία (44%), η Ιρλανδία (43%), η Εσθονία (42%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία (41%), η Γαλλία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο (22%), στο Βέλγιο και την Αυστρία (23%) και στο Λουξεμβούργο (24%).

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο μισθός των γυναικών/μάνατζερ είναι κατώτερος από αυτόν των ανδρών. Συγκεκριμένα, οι μέσες αμοιβές για τις γυναίκες μάνατζερ στην ΕΕ είναι κατά 23,4% κατώτερες από αυτές των ανδρών. Το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα υπέρ των ανδρών καταγράφεται στην Ουγγαρία (33,7%), στην Ιταλία (33,5%) και στην Τσεχία (29,7%). Ακολουθούν η Σλοβακία (28,3%), η Πολωνία (27,7%), η Αυστρία (26,.9%), η Γερμανία (26,8%), η Πορτογαλία (25,9%), η Εσθονία (25,6%) και η Μ. Βρετανία (25,1%). Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι χαμηλότερο στη Ρουμανία (5%), στη Σλοβενία (12,4%), στο Βέλγιο (13,6%) και στη Βουλγαρία (15%).

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα.