Αρχική Εργασιακά Eurostat: Καλή η επίδοση της Ελλάδας στην προστασία της εργασίας εν μέσω...

Eurostat: Καλή η επίδοση της Ελλάδας στην προστασία της εργασίας εν μέσω πανδημίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην ενδέκατη θέση των χωρών  όπου οι συνέπειες του κορονοϊού έχουν υψηλό αντίκτυπο στην εργασία, βρίσκεται η Ελλάδα, όπου οι θέσεις εργασίας «προστατεύονται περισσότερο», όπως προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Tο ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε έχασε θέση εργασίας πασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η αγορά εργασίας δοκιμάστηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα περιοριστικά μέτρα (lockdowns) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

Η καλή επίδοση της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφηκε, παρά το ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζόμενων είτε τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης είτε το ωράριο εργασίας τους μειώθηκε λόγω του lockdown.

Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κάτω από το όριο του κινδύνου φτώχειας, είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου για  προσωρινή ή οριστική απόλυση.

Οι νέοι, ειδικά χαμηλής ειδίκευσης και οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης  και των τροφίμων είναι επίσης ευάλωττη ομάδα, σύμφωνα με την έρευνα που επικεντρώθηκε στην κατανομή εισοδημάτων το 2020.

ert.gr