Αρχική Οικονομία Eurostat: Ισχυρότερη η ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη – Αύξηση της...

Eurostat: Ισχυρότερη η ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη – Αύξηση της απασχόλησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Iσχυρότερη ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του έτους από αυτή της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 14,3% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 3,4% έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη.

Οι χώρες με την ισχυρότερη ανάπτυξη

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σημείωσαν η Ιρλανδία (21,1%), η Ισπανία (19,8%) και η Γαλλία (18,7%), ενώ τους υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ σημείωσαν η Ιρλανδία (6,3%), η Πορτογαλία (4,9%) και η Λετονία (4,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το πρώτο), καθώς χαλάρωσαν σταδιακά τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2%, με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,2% και οι εισαγωγές 2,3%.

Αύξηση 30,3% των ωρών εργασίας

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, σημαντική ήταν και η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τον αριθμό των εργαζόμενων να αυξάνεται κατά 2,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη 0,7% και 1,8%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης σε ώρες εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη στην Ελλάδα, φθάνοντας το 30,3% σε ετήσια βάση έναντι 17% στην Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά το γεγονός ότι στο περσινό δεύτερο τρίμηνο είχαν ανασταλεί οι συμβάσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων.