Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Eurostat: Ισχυρότερη η ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη – Αύξηση της απασχόλησης

Iσχυρότερη ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του έτους από αυτή της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 16,2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 14,3% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 3,4% έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη.

Οι χώρες με την ισχυρότερη ανάπτυξη

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σημείωσαν η Ιρλανδία (21,1%), η Ισπανία (19,8%) και η Γαλλία (18,7%), ενώ τους υψηλότερους τριμηνιαίους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ σημείωσαν η Ιρλανδία (6,3%), η Πορτογαλία (4,9%) και η Λετονία (4,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το πρώτο), καθώς χαλάρωσαν σταδιακά τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2%, με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,2% και οι εισαγωγές 2,3%.

Αύξηση 30,3% των ωρών εργασίας

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, σημαντική ήταν και η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τον αριθμό των εργαζόμενων να αυξάνεται κατά 2,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη 0,7% και 1,8%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης σε ώρες εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη στην Ελλάδα, φθάνοντας το 30,3% σε ετήσια βάση έναντι 17% στην Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά το γεγονός ότι στο περσινό δεύτερο τρίμηνο είχαν ανασταλεί οι συμβάσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κόκκινα δάνεια: 70 δισ. έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αυξήθηκε ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων καθώς...

Πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Λουκέτα από 2 μέχρι και 10 ημέρες και έως και 2 χρόνια για αυτούς που έχουν πειραγμένες ταμειακές μηχανές, είναι η...

Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος για οικονομία και βελτίωση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την αλλαγή των χρεώσεων για τις ζώνες χαμηλής χρέωσης από τις βραδινές στις μεσημβρινές, με στόχο τη μέγιστη...

Ισχυρά κέρδη και αύξηση στον τζίρο της Coca-Cola 3E για το 2023

Η Coca-Cola 3E παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 43,9 εκατ. ευρώ το 2023, σε σύγκριση με 26,6 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο όγκος των...