Αρχική Διεθνή Europol: Αυτοί είναι οι 62 πιο καταζητούμενοι επικίνδυνοι κακοποιοί στην Ευρώπη

Europol: Αυτοί είναι οι 62 πιο καταζητούμενοι επικίνδυνοι κακοποιοί στην Ευρώπη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ARCHIV - 08.06.2021, Niederlande, Den Haag: Sitz von Europol, der Polizeibehörde der Europäischen Union. Einen Schlag gegen die Kriminalität im sogenannten Darknet haben internationale Ermittler gelandet. Sie nahmen rund 150 Verdächtige fest - allein 47 davon in Deutschland. Mehr als 26 Millionen Euro seien beschlagnahmt worden, teilte die europäische Polizeibehörde Europol am 26.10.2021 in Den Haag mit. Foto: Jerry Lampen/ANP/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των 62 πιο καταζητούμενων κακοποιών στην Ευρώπη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία. Πρόκειται για μια καμπάνια που έχει καθιερωθεί από το 2016 και έχει οδηγήσει σε 41 συλλήψεις. Να σημειωθεί ότι οι 62 καταζητούνται για δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων.

Europol: Αυτοί είναι οι 62 πιο καταζητούμενοι επικίνδυνοι κακοποιοί στην Ευρώπη

 

«Σκοπός είναι να συλλάβουμε τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ευρώπης. Η εκστρατεία έχει στόχο να αξιοποιήσει την παρατηρητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών στην περίπτωση που έχουν δει κάποιον που βρίσκεται στη λίστα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Europol ο Jan op gen Oorth.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό από το 2016 έχουν συλληφθεί 110 καταζητούμενοι εκ των οποίων 41 εντοπίστηκαν χάρη σε πληροφορίες που προέκυψαν μέσω της εκστρατείας της Europol.

«Οι πλέον καταζητούμενοι κακοποιοί μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη, κρύβονται σε διαφορετική χώρα από εκείνη που έχουν διαπράξει το έγκλημα. Οι εκστρατείες είναι βοηθητικές καθώς σαν το Wikipedia συγκεντρώνεις όλες τις πληροφορίες από οποιονδήποτε που έχει δει κάτι, συνδέεις τα κομμάτια του παζλ, ενώνεις τις τελείες και αυτό οδηγεί σε πολλές επιτυχίες», εξήγησε ο Jan op gen Oorth.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στους 62 Ευρωπαίους φυγάδες συγκαταλέγονται ηγετικά στελέχη και εκτελεστές της Cosa Nostra και της Ndragheta της Ιταλίας, όπως ο Matteo Messina και ο Giovanni Motisi όπως επίσης και ο Αλβανός Αλεξ Μπουρέλι που διώκεται για το τριπλό φονικό στην Αγ. Νάπα της Κύπρου, το 2016.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Europol στην ΕΡΤ, «το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μέσω της καμπάνιας το 2016 ήταν ένας Πορτογάλος που διέπραξε έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ολλανδία που εργαζόταν ως μάγειρας και κάποιος τον αναγνώρισε».