Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Εurogroup: Μηνύματα για πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από το 2024

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού σε μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Πλέον δεν υπάρχει η ενεργειακή κρίση και σιγά σιγά τα μέτρα στήριξης αποσύρονται, με τους υπουργούς οικονομικών να αναμένεται να δώσουν το “σήμα” στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων που προέκυψαν από τα προηγούμενα χρόνια.

“Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ από τις τιμές της ενέργειας, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας ότι έχουμε εξοικονομήσει για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024”, αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup που έχει διαρρεύσει.

Η συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), Niels Thygesen, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την πρόσφατη έκθεση του ΕΔΣ σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ζώνης του ευρώ.

Ο Στόχος του Eurogroup

Στόχος του Eurogroup είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη, ενόψει της κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών του 2024. Κι αυτό γιατί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 16 Οκτωβρίου, όταν οι περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα πρέπει να υποβάλουν τα προσχέδια των νέων προϋπολογισμών τους στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Με βάση το πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Απριλίου, προβλέπεται πως από το 2024 και μετά, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026.

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως οι προεκλογικές εξαγγελίες, όπως αυτές που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει το 50% των δεσμεύσεων της ΝΔ, δεν διαταράσσει τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στην περιοχή του 2% για τα επόμενα χρόνια.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σχετικά με το ψηφιακό ευρώ, σε συνέχεια της νομοθετικής δέσμης για το ενιαίο νόμισμα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικών πολιτικών συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ψηφιακή μορφή «χρήματος κεντρικής τράπεζας» που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λιανική χρήση παράλληλα, για παράδειγμα, με το φυσικό χρήμα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν “αποκαλυφθεί” έως σήμερα για το εν λόγω εγχείρημα, το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να:

*συμπληρώνει τα μετρητά και τις καταθέσεις

*στηρίζει την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ

*αποτρέπει κινδύνους μη ρυθμιζόμενων λύσεων πληρωμών

*ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

*συμβάλλει στην οικονομική ένταξη, αυξάνοντας τις επιλογές, τον ανταγωνισμό και την προσβασιμότητα των ψηφιακών πληρωμών.

Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα, στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο στάδιο υλοποίησης του ψηφιακού ευρώ. Κατά το στάδιο υλοποίησης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει περίπου τρία έτη, θα αναπτυχθεί ουσιαστικά το ψηφιακό ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες - ορόσημα Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακα εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, όλοι πίστευαν σε...

Ομόφυλα ζευγάρια: Επίσημο το «πατέρας – πατέρας» και το «μητέρα – μητέρα»

Ομόφυλα ζευγάρια: Επίσημο το «πατέρας – πατέρας» και το «μητέρα – μητέρα» Στις ληξιαρχικές πράξεις η αλλαγή, με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, η...

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...