Αρχική Δήμοι Έτοιμη η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των δήμων

Έτοιμη η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των δήμων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την προκήρυξη  των μόνιμων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των δήμων. Ο ακριβής αριθμός  των προσλήψεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες βδομάδες ενώ τον Μάρτιο θα γίνει η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, με βάσει τους οποίους  θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο», ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2018 για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ότι αυξάνονται τα κονδύλια κατά 5% σε σχέση με φέτος.

Στο θέμα των συμβασιούχων των Δήμων, ειδικά αυτών που υπηρετούν στην καθαριότητα των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα … υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις Επιτρόπων που θέτουν κάποια ερωτήματα -αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων σε όλη τη χώρα».

Όπως είπε, εντός των επόμενων ημερών θα μπει μπρος ο διαγωνισμός για την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα. Το ακριβές νούμερο θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και «θα τρέξει ο διαγωνισμός από τώρα ώστε το Μάρτιο να έχουμε την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων και στην βάση αυτής να πάνε στις θέσεις τους».

Σημείωσε ότι είναι μία λύση που «λύνει το γόρδιο δεσμό των συμβασιούχων στην καθαριότητα, προκρίνοντας τις σταθερές σχέσεις απασχόλησης και προστατεύοντας από άλλου είδους «σκέψεις» που υπήρχαν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης -ευτυχώς από πολύ λίγους δημάρχους- να παραδώσουν αυτή την υπηρεσία σε ιδιώτες».

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό ο κ. Σκουρλέτης είπε:

«Το θετικό στο σχέδιο προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί είναι ότι προβλέπεται 5% αύξηση πόρων για την αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το περυσινό … έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι αμελητέα … Πρόκειται για περίπου 150 εκατ. ευρώ επιπλέον, που θα κατανεμηθούν στους Δήμους απευθείας».

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέα κριτήρια κατανομής των πόρων, με βάση νέα κατηγοροποίηση των δήμων, καθώς «δεν μπορεί το πληθυσμιακό κριτήριο να είναι το απόλυτο μέτρο», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «ένας μικρός δήμος της περιφέρειας έχει να πληρώσει για το αποχετευτικό δίκτυο, να συντηρήσει αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους, να διαχειριστεί δάση, κάτι που π.χ. δεν έχει ένας δήμος της Β΄ Αθήνας, καθώς καλύπτονται με άλλο τρόπο αυτές οι ανάγκες».

Έτσι, «θα μπουν τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα έχουμε μία πιο ισόρροπη κατανομή κονδυλίων, που θα στηρίζουν τελικά τη ζωή και την καθημερινότητα στην περιφέρεια», όπως είπε.

 

Έτοιμο το υπουργείο και οι Δήμοι για την ταυτότητα φύλου

Αναφερόμενος επίσης στην νομοθετική πρωτοβουλία για την ταυτότητα φύλου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι θα ψηφιστεί και θα είναι ένα ακόμη βήμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων και του αυτοπροσδιορισμού τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών παίζει βασικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ταυτότητα φύλου, μέσω των δήμων, που τηρούν τα ληξιαρχεία, εκδίδουν πιστοποιητικά κ.τλ. και ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες και έχουν λυθεί».

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί «με λύπη, είναι η «στενή» αντιμετώπιση, η αφοριστική προσέγγιση, εκ μέρους της Ελληνικής Εκκλησίας, σε αντίθεση π.χ. με την Καθολική Εκκλησία ή άλλες, που φαίνονται πολύ πιο ανοιχτές στο να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους ζητήματα».