Αρχική Ασφάλιση Αίτημα για να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στους δικαιούχους

Αίτημα για να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στους δικαιούχους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η παράνομη κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές συντάξεις και να επιστραφούν αυτά τα ποσά στο ΕΤΕΑΕΠ ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους, ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή τους «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ως εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ μιας απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (όλα τα πρώην επικουρικά Ταμεία) οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες κάνοντας αιτήσεις κλπ προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μικτό ποσό σύνταξης όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

Σωστά  ζητάνε να τους επιστραφούν μετά τον επαναυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016,  όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ», υποστηρίζουν.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% – 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης.  Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με τον νόμο 4387/16 τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου όλες οι επικουρικές τον Αύγουστο του 2016 “επαναυπολογίστηκαν”  και με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.

Τον επαναυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, όπου αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον 8/2016. Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή ή και ακόμα δεν είχε καθόλου επειδή έπεφταν κάτω από τα 300 ευρώ. Τότε το Υπουργείο έστειλε μία εγκύκλιο στην οποία λίγο πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση από τον επαναυπολογισμό, η κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επαναυπολογισμό, ΑΚΟΜΑ και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξαναυπολόγισαν τις συντάξεις επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.