Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ESTIA: Υλοποιείται από τον ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της ΕΕ

Το πρόγραμμα ESTIA υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο μέσω του προγράμματος έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία νέα αρχή, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να διεκδικήσουν μία θέση στην ελληνική κοινωνία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Στέγαση βελτιώνει την καθημερινότητα των προσφύγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος ESTIA, μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2019, 25.653 θέσεις στέγασης έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο του ESTIA (Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση). Επιπλέον, ως την 26η Νοεμβρίου, 21.669 άτομα στεγάζονται στο Πρόγραμμα, ανάμεσά τους 7.274 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Η στέγαση σε διαμερίσματα βελτιώνει την καθημερινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά υποστηρίζεται η ένταξη αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα. Η τοπική κοινωνία εμπλουτίζεται με τη συνύπαρξη με τα νέα μέλη της, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται με την ενοικίαση των διαμερισμάτων.

Οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών

Παράλληλα, η οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών ενισχύει το αίσθημα αξιοπρέπειας και ενδυναμώνει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, ενισχύεται άμεσα η τοπική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Τον Οκτώβριο, 76.628 δικαιούχοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο (38.686 οικογένειες) έλαβαν οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών σε 115 περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2017, 138.299 άτομα που πληρούν τα κριτήρια υπολογίζεται πως έλαβαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά. Από τα 76.628 άτομα που έλαβαν οικονομική βοήθεια αυτόν το μήνα, οι 14.900 χαίρουν διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Από τις 38.686 οικογένειες, το 23% ήταν γυναίκες, το 40% άντρες και το 37% παιδιά.

Τι λένε οι πρόσφυγες για το πρόγραμμα 

Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο μέσω του προγράμματος ESTIA έχουν την ευκαιρία, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να διεκδικήσουν μία θέση στην ελληνική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ashti και της Dilpak Jamal, οι οποίοι μαζί με τα δυο παιδιά τους, τον Mohamad και τη Sara, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, το Ιράκ. Σήμερα μένουν σε διαμέρισμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του προγράμματος ESTIA. Μέσω του προγράμματος και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας κάνουν μια νέα αρχή, ώστε να γίνουν μέλη της κοινότητας που τους φιλοξενεί, αφού και οι τέσσερις πηγαίνουν σχολείο. Η Sara και ο Mohamad πηγαίνουν στο δημοτικό και το γυμνάσιο αντίστοιχα, η Dilpak συμμετέχει σε μαθήματα γλώσσας στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Centre) ενώ ο Ashti παρακολουθεί μαθήματα σε εσπερινό επαγγελματικό λύκειο.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Χαλκίδα: Η δράση του κυκλώματος των εφοριακών και οι εκβιασμοί επιχειρηματιών

Μια καταγγελία που έγινε εις βάρος δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αιτία για την σύλληψη του κυκλώματος των εφοριακών που έκαναν εκβιασμούς...

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον καιρό – Ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια θα ζήσουμε φέτος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, για την εξέλιξη της θερμοκρασίας, το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, μιλώντας για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των...

Λαμία: Από σπάνια λοίμωξη προήλθε ο θάνατος της 80χρονης μία εβδομάδα μετά από χτύπημα από τράγο

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, η άτυχη 80χρονη πάλευε για τη ζωή της, μετά το ατύχημα που της συνέβη, όταν την χτύπησε ένας τράγο στη...

Ταξί: Παράταση στα οχήματα που έχουν συμπληρώσει το όριο απόσυρσης – Οι προϋποθέσεις

Παράταση κυκλοφορίας των παλαιών ταξί που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας απόσυρσης, δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα επιβατηγά δημοσίας χρήσης οχήματα Ταξί...