Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΣΠΑ 2021-27: Τα 13+1 προγράμματα για επιχειρήσεις και οι προθεσμίες

Με 13 προσκλήσεις ενισχύσεων και υποδομών πρόκειται να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», προϋπολογισμού 3,88 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) του νέου ΕΣΠΑ. Οι δύο πρώτες προσκλήσεις του προγράμματος, που αποτελεί τη συνέχεια του γνωστού ΕΠΑνΕΚ και αποτελεί το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη που εγκρίνεται, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη» αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα εκδοθούν εντός του 2022.

«Κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 δράσεις επιχειρηματικότητας θα υλοποιηθούν κυρίως από το Τομεακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027” αλλά και από τα 13 περιφερειακά προγράμματα μέσω των ειδικών στόχων του Στόχου Πολιτικής 1 “Μια πιο έξυπνη Ευρώπη”. Ο Στόχος Πολιτικής 1 αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικά διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αντιστοιχεί σε 5,085 δισ. ευρώ», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Δημήτρης Σκάλκος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) & Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Γιώργος Ζερβός, διαβεβαιώνει ότι οι προσκλήσεις θα απευθύνονται και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και πρόκειται να υιοθετήσουν διαδικασία αξιολόγησης FIFO (First In First Out).

«Οι προσκλήσεις θα διαθέτουν επάρκεια πόρων και πρόκειται να παραμείνουν ενεργές προς υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης σε όλη την προγραμματική περίοδο. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευχέρεια να προετοιμαστούν κατάλληλα και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν, χωρίς να έχουν το άγχος αν “θα προλάβουν τις προθεσμίες” ή αν μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις θα καταλάβουν τις διαθέσιμες θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Ζερβός υπογραμμίζει:

«Η κοινοτική χρηματοδότηση επιβάλλεται να διοχετεύεται πρωτίστως σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με μισθωτή εργασία και δευτερευόντως σε επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, ώστε να ικανοποιείται, ει δυνατόν, ο πάγιος στόχος ενίσχυσης της απασχόλησης μισθωτών.
Στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 ελήφθη σχετική μέριμνα θεσμικά και κανονιστικά ώστε όλες οι διαχειριστικές αρχές να ανακοινώνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό των προσκλήσεων που προτίθενται να δημοσιεύσουν.
Οι διαδικασίες διαχείρισης απλοποιήθηκαν πολύ εξαιτίας και των περιορισμών της πανδημίας και πρόκειται να απλοποιηθούν περαιτέρω, χωρίς να υπάρξει καμία έκπτωση ως προς την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».
Καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ψηφιακός μετασχηματισμός
Επισημαίνεται ότι κύριες επιλογές πολιτικής του Στόχου Πολιτικής 1 στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διασύνδεσης των επιχειρήσεων είναι:

Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και νέων ιδεών από υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στρατηγική επένδυση στο τουριστικό οικοσύστημα, με βάση την εθνική και τις συμπληρωματικές περιφερειακές στρατηγικές για τον τουρισμό.
Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Industry 4.0) και σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα.
Ενίσχυση της συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων.
Ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις μέσω εργαλείων της ΕΕ και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα στάδια υλοποίησης.
Προσαρμογή δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Στήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας, της βιομηχανικής μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.
Δημιουργία υποδομών και μηχανισμών στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (π.χ. Innovation Agency).
Αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, προώθηση συνεργασιών(clusters).

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πρόστιμο 2.000.000 ευρώ στην εταιρία Dixons (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές εκπτώσεις – Τι υποστηρίζει η εταιρείαΠηγή: iefimerida.gr – Η απάντηση της Κωτσόβολος για το πρόστιμο...

Πρόστιμο 2.000.000 ευρώ στην εταιρία Dixons (Κωτσόβολος) για παραπλανητικές εκπτώσεις, Τι υποστηρίζει η εταιρεία Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης, για πρόστιμο στην εταιρία...

Νέες θέσεις εργασίας στην εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ – Κάντε την αίτηση σας

Το Όραμα της ΚΑΥΚΑΣ είναι να αποτελεί την κορυφαία και αδιαμφισβήτητη επιλογή των πελατών της στην αγορά του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μέσω της παροχής προς...

Κωτσόβολος: Νέες θέσεις εργασίας σε 18 περιοχές – Δείτε αναλυτικά που

Νέες θέσεις εργασίας σε 18 περιοχές για προσωπικό έξι ειδικοτήτων από την κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος. Δείτε τις περιοχές ανά ειδικότητα και τα προσόντα: Αναπληρωτές Διευθυντές (Αλεξανδρούπολη)...

Market In: Κενές θέσεις σε 14 περιοχές – Δείτε αναλυτικά που

Κενές θέσεις σε 14 περιοχές της χώρας για υπαλλήλους πέντε ειδικοτήτων στην γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Market In. Δείτε αναλυτικά ειδικότητες, προσόντα και περιοχές για...