Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ερώτηση της Ρ. Δούρου προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερώτηση προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, απηύθυνε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της 32ης Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είχε προηγηθεί δήλωση του Επιτρόπου σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Περιφερειάρχης στην ερώτησή της, αφού υπογράμμισε ότι «συχνά οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι αναγκασμένες να βρίσκουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επιτυχή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών», έθεσε το θέμα του πώς αντιμετωπίζει ο Επίτροπος το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε σχέση με την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για την πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε βασικές υπηρεσίες καθώς και την ψυχολογική τους στήριξη, «μέχρι την οριστικοποίηση της κατάστασής τους». «Συχνά τα ψυχικά τους τραύματα είναι σημαντικότερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Μούιζνιεκς.

«Οι Περιφέρειες μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού»

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Σώματος των Περιφερειών, η Περιφερειάρχης Αττικής είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοριακές περιφέρειες κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου.

«Πρόκειται για προβλήματα κοινά σε όλες τις Περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θέτει η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών / προσφύγων», τόνισε η Ρένα Δούρου. «Συγκεκριμένα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα: αφενός, έλλειμμα σαφούς πλαισίου, ειδικά σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραμένει ενεργός ο μηχανισμός του Δουβλίνου. Και αφετέρου, έλλειμμα δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία και προγράμματα – πρόσβαση την οποία έχουν αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ». Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειάρχης υπενθύμισε την κοινή πρωτοβουλία, πέρσι τον Μάιο, Αττικής, Σικελίας, και Λάτσιο, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωβουλή) για το θέμα της πρόσβασης στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους των Περιφερειών.

 

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σκιάθος: Σοβαρό πρόβλημα στέγασης για τους γιατρούς

Ενοίκιο έως και 2.500 ευρώ ζητάνε από τους γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Οι επαγγελματίες...

Xαρδαλιάς για τον 5χρονο στο σχολικό λεωφορείο: Δεν διαπραγματεύομαι για την ασφάλεια των μαθητών

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά το αδιανόητο περιστατικό  με τον ξεχασμένο 5χρονο στο σχολικό λεωφορείου ζήτησε την άμεση δευρεύνηση τυχόν ευθυνών και την απαρέγκλιτη εφαρμογή...

Περ. Δυτ. Ελλάδας: 4 εκατ. ευρώ για έργα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια της Πάτρας

Περ. Δυτ. Ελλάδας: 4 εκατ. ευρώ για έργα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια της Πάτρας Ειδικότερα, η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος...

Περιφέρεια Αττικής: 76,8 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Περιφέρεια Αττικής: 76,8 εκατ. ευρώ για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα Πόροι ύψους 76,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση τουλάχιστον 30 αναπτυξιακών...