Έξι ειδικά μισθολόγια αναμένεται να συμπαρασύρει η εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Απογευματινή. Πρόκειται για τα μισθολόγια επιστημονικού προσωπικού, δικαστικών, ένστολων και άλλων κατηγοριών των οποίων οι αποδοχές έχουν παγώσει από το 2018.

Ήδη έχει προχωρήσει η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, αλλά «κρατήθηκε πίσω» στο συρτάρι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί ενιαία σε όλον τον δημόσιο τομέα με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Κι αυτό, καθώς ήδη όλοι οι εργαζόμενοι εισέπραξαν μία έμμεση αύξηση το 2023 από την κατάργηση της κράτησης του 1% για το ΤΠΔΥ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (22-676 ευρώ το ετήσιο όφελος αναλόγως των απολαβών).

Εξαίρεση
Εξαίρεση αποτέλεσε το ιατρικό προσωπικό, λόγω της μάχης των γιατρών με την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο εξασφάλισε νέο μισθολόγιο με αυξήσεις της τάξης του 10% στις βασικές αποδοχές, αλλά και των επιδομάτων νοσοκομειακής απασχόλησης και θέσης ευθύνης. Έτσι, μέσα στο 2023 αναμένεται η αναπροσαρμογή των εξής ειδικών μισθολογίων:

Των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επίσης, αναμένεται η έκδοση απόφασης προς καταβολή ειδικής αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων (ΑΕΙ), τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων(ΑΤΕΙ) κ.λπ.
Των ερευνητών και των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων που υπηρετούν σε εθνικά ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία υπάγονται στο φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και του ΚΕΠΕ.
Των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων κ.λπ.
Των αρχιερέων
Των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) και των λοιπών ορχηστρών.