Αρχική Εργασιακά Εργαζόμενοι: Πώς θα πληρωθούν τις αργίες της κακοκαιρίας

Εργαζόμενοι: Πώς θα πληρωθούν τις αργίες της κακοκαιρίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στόχο έχει να πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1) από τους εργοδότες τους το μισθό τους.

Επιδότηση των εισφορών
Ωστόσο οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ανεστάλη η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης το πακέτο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο 36,66% του μεικτού μισθού.

Για παράδειγμα:

Ο κατώτατος μισθός των 663 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 93,61 ευρώ και εργοδοτικές 149,44 ευρώ: Σύνολο 243,95 ευρώ για όλο τον μήνα φυσικά.

Η επιδότηση θα αφορά δύο ημέρες, δηλαδή, 10 ευρώ.

Όταν λειτουργεί η επιχείρηση
Από τη άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, εάν ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους λόγω αδυναμίας εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η κακοκαιρία και δεν ευθύνονται οι ίδιοι λόγω ανωτέρας βίας, πληρώνονται κανονικά.

Το ίδιο ισχύει και για την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία δεν είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όσοι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους λόγω της κακοκαιρίας, προχθές Δευτέρα, δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ημερήσια αναλογία του μισθού τους, καθώς αυτός τους οφείλεται κανονικά από την επιχείρηση.