Αρχική Εργασιακά Εργασιακό νομοσχέδιο: Tι προβλέπεται για την άδεια πατρότητας

Εργασιακό νομοσχέδιο: Tι προβλέπεται για την άδεια πατρότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί νόμο του Κράτους εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, μεταξύ άλλων προβλέπεται και ειδική μέριμνα για την άδεια πατρότητας για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα:

Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδειας πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Όπως επισημαίνει μάλιστα το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη θα προβλέπει άδεια πατρότητας 14 ημερών παρότι η σχετική οδηγία της ΕΕ όριζε 10ήμερη άδεια για τον πατέρα. Η «γενναιόδωρη» προσέγγιση της κυβέρνησης στην άδεια πατρότητας ανεβάζει τη χώρα στην 5η θέση του ΟΟΣΑ από προτελευταία που κατείχε σ΄αυτόν τον τομέα.

Η άδεια πατρότητας δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες δώδεκα (12) πρέπει να χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.