Αρχική Εργασιακά Εργασιακά: Τι να περιμένουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι

Εργασιακά: Τι να περιμένουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βήμα προς βήμα και ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης εφαρμόζει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της τόσο ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όσο και ως προς την παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις και την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

Εργασιακά:

Το πρώτο 10ήμερο Απριλίου αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την αναστολή συμβάσεων Μαρτίου.

Θα υπάρξει αναστολή συμβάσεων εργασίας σε ορισμένους κλάδους και τον Απρίλιο, ενώ θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Εντός των επομένων ημερών θα υπάρξουν αποφάσεις για την οικoνομική ενίσχυση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Σε ότι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μελετάται από τα συναρμόδια υπουργεία και εντός των ημερών θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, σχετικά με την καταβολή της ενίσχυσης των 40 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς έχουν διατεθεί μόλις τα 17 εκατομμύρια.

Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η διαδικασία υποβολής στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των νέων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων από επιχειρήσεις του Πολιτισμού (θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακοί χώροι και χώροι παραστάσεων), για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ενισχυμένη διευθέτηση του χρόνου εργασίας -βάσει ατομικής σύμβασης- με επιπλέον ώρες απασχόλησης σε περιόδους μεγαλύτερων παραγωγικών αναγκών, οι οποίες θα επιστρέφονται στον εργαζόμενο ως χρόνος ανάπαυσης σε περιόδους περιορισμένης παραγωγικότητας της επιχείρησης. Ωστόσο, υπερωριακή αποζημίωση θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους για την παροχή εργασίας πέραν των ωρών της διευθέτησης, ενώ το μέτρο θα συνδυαστεί με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα την επαύριο της υγειονομικής κρίσης, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην επιδοτούμενη εργασία. Έως τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί σχετικό πακέτο μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, το οποίο θα περιλαμβάνει και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Δεδομένη θεωρείται η νέα, τέταρτη κατά σειρά, παράταση στον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού (650 ευρώ), με προοπτική ολοκλήρωσης της διαδικασίας το Φθινόπωρο.

Παράλληλα, εξετάζεται το αίτημα ορισμένων κλάδων -μεταξύ των οποίων και ο τουριστικός- σχετικά με την περαιτέρω παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες.

Συντάξεις:

– Ένταξη με νομοθετική ρύθμιση ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στο σχεδιασμό για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

– Πρόσληψη 100 προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ με συμβάσεις και 150 συμβασιούχων εργαζομένων, με αποκλειστικό έργο την απονομή συντάξεων.

Οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 300.000, για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

– Καταβολή πριν από το Πάσχα της προκαταβολής σύνταξης. Ήδη, περισσότεροι από 30.000 δικαιούχοι έχουν υποβάλλει αίτηση για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 31 του μηνός.

Άνεργοι:

– Ως προς την παράταση της ενίσχυσης των ανέργων, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς -σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες- η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι μια δυναμική διαδικασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Πάντως, ο σχεδιασμός του ΟΑΕΔ, προβλέπει την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας μέσω ειδικών προγραμμάτων.