Αρχική Ασφάλιση Εργασία και το Σαββατοκύριακο για τον ΕΦΚΑ προκειμένου να πληρώσει νέες συντάξεις

Εργασία και το Σαββατοκύριακο για τον ΕΦΚΑ προκειμένου να πληρώσει νέες συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπό την απειλή των δανειστών να πάρουν πίσω τα 800.000.000 ευρώ που προέρχονται από τον ESM για την καταβολή των 130.000 εκκρεμών συντάξεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να επιστρατεύσει τους υπαλλήλους του όχι μόνο τα απογεύματα, αλλά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο μιας έκτακτης πληρωμής νέων συντάξεων την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκεται «προ των πυλών», οι δανειστές ζήτησαν από τον ΕΦΚΑ να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του και να μη χαθεί ο στόχος για απορρόφηση του κονδυλίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

Σε έγγραφο του διοικητή του Φορέα, Αθανάσιου Μπακαλέξη, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζεται με τα πιο «μελανά χρώματα» το κρίσιμο της διαδικασίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων θα δουλέψουν και τα σαββατοκύριακα, ξεκινώντας από τις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι οι δανειστές για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, θέλουν να δουν το σύστημα απονομής κύριων συντάξεων να αποδίδει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, για αυτό και τονίζεται προς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ πως «το αποτέλεσμα των ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας».

Με την «εμβόλιμη πληρωμή», θα εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι (αναδρομικά και πρώτες μηνιαίες αποδοχές) των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων μηνός Σεπτεμβρίου, ενώ εμβόλιμες πληρωμές προβλέπεται ότι θα διενεργηθούν και κατά τους υπόλοιπους μήνες, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «για όσους υπαλλήλους απασχοληθούν εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια κατ’ αναλογία της επιπρόσθετης απασχόλησής τους, από 1.1.2018.

Ο «συναγερμός» που έχει σημάνει στο υπουργείο Εργασίας ανάγκασε την γ.γραμματέα του υπουργείου Στέλλα Βρακά και την διοίκηση του ΕΦΚΑ να επισκεφτούν πολλά υποκαταστήματα του φορέα στην Αττική αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας και να συζητήσουν με τους αρμόδιους Διευθυντές έκδοσης συντάξεων τα προβλήματα που ατνιμετωπίζουν με τις εκκρεμείς αιτήσεις.