Αρχική Εργασιακά ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο κατά 67.911 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό ισοζύγιο κατά 67.911 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιούλιο, λόγω του «ανοίγματος» του τουρισμού. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον περασμένο μήνα, παρατηρείται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 67.911 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 306.808, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.897. Από τις 238.897 αποχωρήσεις, οι 87.824 ήταν οικειοθελείς και οι 151.073 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούλιος 2020 και Ιούλιος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 82.602 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούλιο 2020 (θετικό ισοζύγιο 67.911 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-14.691) τον Ιούλιο του 2019, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουλίου από το 2001, μέχρι σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2020 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.157.209 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.045.904, εκ των οποίων οι 609.438 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 436.466 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 111.305 νέες θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, παρά την υψηλή θετική επίδοση του ισοζυγίου των δύο τελευταίων μηνών (Ιουνίου και Ιουλίου), ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Μαΐου σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, επηρέασε δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου α΄ επταμήνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια α΄ επταμήνων των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται, επίσης, πως, παράλληλα με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων-απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», υπάρχει κι ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω, είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Σο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.07.2020 έως και 31.07.2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε 1.152 απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με σχεδιασμένες πολιτικές» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Όπως σημειώνει, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σε περιβάλλον πανδημίας λόγω του Covid-19 για τον Ιούλιο «αποτυπώνει ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, λόγω του ετεροχρονισμένου τουριστικού “ανοίγματος”.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Συνολικά η κυβέρνηση, και το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν με στοχευμένες πολιτικές, ενέργειες και δράσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς εφησυχασμό  να υποστηρίζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας, έχοντας στο επίκεντρο την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr