Αρχική Οικονομία ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων από εργαζόμενους και εργοδότες

ΕΡΓΑΝΗ: Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων από εργαζόμενους και εργοδότες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πυκνές είναι οι υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων αυτή την εβδομάδα, καθώς εκπνέουν οι ημερομηνίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από επιχειρήσεις-εργοδότες που παραμένουν κλειστά, με εντολή δημόσιας αρχής, κατά το μήνα Μάιο 2020 και έχουν εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που βάσει της τελευταίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου μπορούσαν να θέσουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την ειδική αποζημίωση που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ για 30 ημέρες. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας οι πληρωμές θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 10 Ιουνίου, όμως λόγω της παράτασης που δόθηκε στις αιτήσεις, είναι πολύ πιθανό οι ημερομηνίες αυτές να μετατεθούν κατά λίγες ημέρες.

Έως αύριο 4 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ Εργάνη εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών και εργαζόμενοι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή, αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή, των οποίων όμως οι δηλωμένες εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.

Τέλος έως την Κυριακή 7 Ιουνίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί:

–  η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και έχουν εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία τους (εντός του μηνός Μαΐου 2020).

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους, εφόσον τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Εργασίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 12 Ιουνίου Η  αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αναλογική των ημερών που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους,

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από εργαζομένους σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία της επιχείρησης-εργοδότη τους, για τυχόν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους,

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες βάσει Κ.Α.Δ. των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή της για το μήνα Μάιο 2020, για τυχόν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους,

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει Κ.Α.Δ. και έχουν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή της για το μήνα Μάιο 2020.