Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ μελετώντας την οδική συμπεριφορά διαπίστωσαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών και της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι οδηγοί που είχαν υψηλά ποσοστά στα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, μακιαβελισμός, ναρκισσισμός,  ψυχοπάθεια, ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους και να αισθάνονται λιγότερο ένοχοι.

Επιπλέον, οι οδηγοί με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαπράξει τροχαίο αδίκημα, σε σχέση με το μέσο όρο τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 989 Γερμανοί οδηγοί, των οποίων εξετάστηκαν τα τρία χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας της προσωπικότητας. Έπειτα, αυτά κατατάχτηκαν σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 61% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε το κινητό του κατά την οδήγηση τουλάχιστον περιστασιακά, με τους οι ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι όσοι έκαναν αυξημένη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση συγκέντρωσαν τις οι υψηλότερες βαθμολογίες στα σκοτεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Επιπλέον, παρουσίαζαν λιγότερα ενοχικά συναισθήματα  για την συμπεριφορά τους.

Όσοι συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά στην κλίμακα για το μακιαβελισμό, ο οποίος συνδέεται με χειριστική συμπεριφορά, ήταν πιο πιθανό να προσπαθήσουν να κρύψουν τη χρήση του τηλεφώνου τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις