Δεν έφτανε ο νόμος Κατρούγκαλου, ήρθε και το επικαιροποιημένο μνημόνιο να αποτελειώσει όσους λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Οι δανειστές έδειξαν το «σκληρό τους πρόσωπο» ακόμη και σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως είναι τα ΑΜΕΑ, απαιτώντας περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες αναπηρικές συντάξεις που θα αγγίξουν και τις «προσωπικές διαφορές» τους.

Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου του 2016, ενώ στους χαμένους συγκαταλέγονται και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80%.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το 100% της εθνικής σύνταξης δηλαδή τα 384 ευρώ το μήνα παίρνουν μόνο οι βαριά ανάπηροι (με ποσοστό από 80% και άνω), ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, με επιδόματα της τάξης των 200 ευρώ. Ανήμποροι να δουλέψουν, οι περισσότεροι ανάπηροι μένουν και εκτός ΚΕΑ, καθώς το πενιχρό επίδομα που εισπράττουν τους βγάζει εκτός συστήματος απονομής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας καλείται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει ακραίες μεταρρυθμίσεις των παροχών αναπηρίας από 1η Ιουλίου 2018. Συγκεκριμένα εντός του 2017 θα πρέπει να υπάρξει νέος νόμος, που θα προβλέπει νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Το πλαίσιο χορήγησης παροχών θα αλλάξει από τον επόμενο Ιανουάριο, προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από αξιολόγηση εάν ο ανάπηρος έχει την ικανότητα να ασκεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Σε εθνικό επίπεδο, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο του 2018, ενώ από την 1η Ιουλίου 2018 «τα οφέλη αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση», κατά την κρίση των δανειστών.

Έως το ίδιο διάστημα θα πρέπει η εθνική νομοθεσία να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).