Αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τις περικοπές να είναι ορατές ήδη από φέτος.

Κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, μπήκε στο κάδρο των αλλαγών ο τομέας της πρόνοιας.

Μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθούν παρεμβάσεις που θα εξοικονομούν 259.000.000 ευρώ για τη διετία 2017 – 2018 και θα αφορούν στοχευμένες μειώσεις παροχών σε επιδόματα τέκνων και αναπηρίας.

Συγκεκριμένα στις οικογενειακές παροχές μελετάται ο τρόπος ανακατανομής τους, με στόχο το σύστημα να στηρίζει εξίσου τα παιδιά κάθε οικογένειας. Με άλλα λόγια τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών κινδυνεύουν να περικοπούν σε δραματικό βαθμό, καθώς κοστίζουν περί τα 200.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Την τιμητική τους θα έχουν και τα επιδόματα αναπηρίας, καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή τους. Έως το Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας, που θα περιλαμβάνει ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου η αξιολόγηση να αφορά όχι μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και τις ικανότητες και κυρίως τη λειτουργικότητα των αναπήρων, με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ, την ενίσχυσή τους μέσω ΕΣΠΑ και τη στελέχωσή τους με επιπλέον ειδικότητες, προκειμένου να προσδιορίζεται ο βαθμός ενσωμάτωσης των αναπήρων στην κοινωνία και την εργασία.

Τέλος οι δανειστές αναμένεται να διατυπώσουν την επιθυμία τους για αυστηροποίηση των κριτηρίων για το φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ (σήμερα υπάρχει εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο), αλλά και τη θέσπιση «κόφτη» στην καταβολή του επιδόματος στέγασης, ώστε να χορηγείται μόνο σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Τέλος εξετάζεται η καταβολή αντιτίμου στα Μέσα μαζικής μεταφοράς για ανάπηρους και πολύτεκνους που τώρα δεν πληρώνουν καθόλου ή μειωμένο εισιτήριο. Το θέμα θα απασχολήσει επικείμενη συνάντηση παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, με τα κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να καταλήξουν σύντομα σε ένα κοινό σχέδιο νόμου που πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου.