Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Έρχονται ριζικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες το επιτελείο της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές για άμεσες τομές και ριζοσπαστικές επιλογές στη διακυβέρνηση του κράτους. Η αρχή της μεταρρυθμιστικής «επίθεσης», ξεκινά μ’ ένα μπαράζ παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο δημιουργήθηκε βάσει της συνταγή που ακολουθήθηκε σε ΔΕΗ και ΕΦΚΑ. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αλλαγές που προτίθεται να νομοθετήσει για τις ΔΕΚΟ έχει κάνει λόγο πολλές φορές για «μικρές ΔΕΗ». Αν ακολουθηθεί το ίδιο μονοπάτι, αυτό θα φέρει τεκτονικές ανατροπές στη λειτουργία των φορέων.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες που γίνονται σήμερα και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών, με   σκοπό να μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να προσελκύει καλύτερα στελέχη για τις κρίσιμες θέσεις του Δημοσίου και να αμείβει με καλύτερους όρους όσους υπαλλήλους είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Τα «διοικητήρια» των φορέων θα κληθούν να προσαρμοστούν σ’ ένα νέο περιβάλλον που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, αλλαγές στις διοικήσεις αν αυτό απαιτείται, νέο οργανόγραμμα, ανταγωνιστικοί μισθοί και μπόνους για όσους αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις, κινητροδότηση για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αναβαθμισμένο και πιο λειτουργικό σύστημα προμηθειών και το βασικότερο όλων, ευελιξία στις προσλήψεις, πάντα φυσικά υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η αλλαγή του καθεστώτος όσον αφορά τις προσλήψεις, τις απολύσεις και την απελευθέρωση των αμοιβών θα γίνει σταδιακά, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση. Αυτό που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση για τους σημερινούς άκαμπτους όρους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο ενδιάμεσες αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι το μπόνους αποδοτικότητας στο Δημόσιο και οι αλλαγές που ετοιμάζονται για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ. 

Δικαιούχοι υπάλληλοι που θα λαμβάνουν το μπόνους του 15% επί του ετήσιου μισθού,  θα είναι όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων. Τους δικαιούχους θα τους ορίζουν οι προϊστάμενοι.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του μπόνους, το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους που έχουν εργαστεί για την επίτευξη στόχων και το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου σε εκείνους που εκτιμάται ότι είχαν μεγαλύτερη προσφορά.

Το ανώτατο όριο του μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού.

Ο βασικός στόχος  είναι να επεκταθεί αυτό το μοντέλο και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, ώστε να μπει τέλος στο βαθύ, αναχρονιστικό κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και εμποδίζει πυρηνικούς τομείς του κράτους να εκσυγχρονιστούν και να μπουν σε κερδοφορία».

Στο κάδρο των αλλαγών έχουν μπει, μεταξύ άλλων, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ, ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ HELEXPO, η ΓΑΙΑΟΣΕ, οι «Ελληνικές Αλυκές» κ.α.

Το νομοθετικό κείμενο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα πληροφορίες θα βρίσκεται στην «ατζέντα» του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, εφόσον φυσικά δεν προηγηθούν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μέδουσες και λαγοκέφαλα

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Ο Καναράκης βάζει φιτιλιές: «Η Γερμανού έβριζε την Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της!»

Ο Παντελής Καναράκης έκανε αιχμηρά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok,  για την πισώπλατη μαχαιριά της Ναταλία Γερμανού με αφορμή την   αποχώρηση της  Ελένης Μενεγάκη, από τον σταθμό του Mega, βάζοντας φυτιλιές στις σχέσεις των δύο γυναικών, λέγοντας:

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής: Η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στη μάχη κατά του καρκίνου

Η ελληνική εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, που πρωτοπορεί στους τομείς της Πυρηνικής Ιατρικής, της Ογκολογίας και της Νευρολογίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στο Αμερικανικό Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI 2024) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο (8-11/6/2024) στο Τορόντο του Καναδά, για τις εμβληματικές στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Εκτόξευση πάλι στις τιμές ρεύματος – Παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν

Ο μέσος όρος των τιμών για τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο.

Προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου την επόμενη περίοδο

H πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη.

Ενημέρωση για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι λαμβάνουν μαζικά email από την ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία.