ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η απόφαση για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει γίνει γνωστή δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν σε βάθος πενταετίας 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών.

Το σχέδιο προχωρά άμεσα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών και Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμη και εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή. Η Απόφαση προβλέπει την εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές για το 2021, καθώς και την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.).

Το ΓΕΕΘΑ έχει εισηγηθεί οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης να πριμοδοτηθούν, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών μετά το πέρας της θητείας τους ως ΟΒΑ. Επομένως, ένας Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης που εισέρχεται για 3+3 έτη στον θεσμό αυτό, θα έχει μοριοδότηση για να μονιμοποιηθεί στη συνέχεια στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίας Οπλίτης.

Με τον τρόπο αυτό, ο Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης θα αποκτήσει εξειδίκευση, εμπειρία και συνεχή εκπαίδευση, όντας έτοιμος στη συνέχεια να γίνει Επαγγελματίας Οπλίτης. Παράλληλα, η υπηρεσία θα μπορεί να κρίνει σε αυτό το διάστημα αν ο ΟΒΑ είναι ικανός να συνεχίσει ως στέλεχος πλέον των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ έχει προτείνει και αύξηση του ορίου ηλικίας, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο των υποψηφίων και κάνοντας ελκυστικότερο το θεσμό.

Το πόσο θα είναι αυτή η αύξηση δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν γνωστά τα τελικά κριτήρια. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως θα δοθεί μεγάλο βάρος και στην «ποιότητα» των ατόμων που θα επιλεχθούν, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Αύξηση εισακτέων
Η απόφαση που έχει ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εισακτέοι συνολικά να αυξηθούν κατά 516, δηλαδή κατά περίπου 35%. Τα Επιτελεία είχαν εισηγηθεί οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές Σχολές (Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων) να διπλασιαστούν για να φτάσουν στα επίπεδα προ κρίσης.
Τότε ο συνολικός αριθμός ήταν 1.426, τώρα είναι 819. Ενδεικτικά οι εισακτέοι στη Σχολή Ευελπίδων το 2010 ήταν 310 και το 2020 μόλις 170 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2010 ήταν 60 και φέτος 34. Κρίθηκε πάντως ότι είναι καλύτερο η αύξηση να γίνει σταδιακά.