Αρχική Ελλάδα Έρχονται μεγάλες επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Έρχονται μεγάλες επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μεγάλα επιδοτούμενα προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από τις αρχές του νέου έτους, προανάγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα», από τα προγράμματα αυτά- τα οποία αφορούν σε ψηφιακή μετάβαση, ενεργειακή απόδοση, πρωτογενή τομέα, τουρισμό κ.λπ. – μπορούν να επωφεληθούν και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Εξήγησε πως για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά

«Μία εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά σε εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν ο τζίρος της υπερβαίνει το 45%, δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης, το μέγιστο δηλαδή ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δάνεια αυτά μπορεί να είναι μέχρι 15 ετών. Είναι δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 0,35% και υπάρχει η δυνατότητα να αθροιστεί αυτή η ενίσχυση, που υποκρύπτει το πολύ χαμηλό επιτόκιο, με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση (για παράδειγμα, από τον Αναπτυξιακό νόμο) μέχρι το μέγιστο του γενικού απαλλακτικού Κανονισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα θα δίνονται ισχυρά κίνητρα στις μικρές και μεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. μείωση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν) να κάνουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Όπως ανακοίνωσε: «τα κίνητρα θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με σχετικό νομοσχέδιο».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και σε μία καινοτομία που παρουσιάζουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
«…ενώ είναι επενδυτικά δάνεια, θεωρούν ως εντασσόμενο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες marketing ή το κεφάλαιο κίνησης. Αυτό, είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακό. Δεν υπήρχε στα σχέδια, μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό είναι το marketing, όπως και οι συνεργασίες για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στις ξένες αγορές», υπογράμμισε.

Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι: «στηρίζει την εξωστρέφεια, όχι με λόγια, αλλά με έργα»¸παραθέτοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις θεαματικές μειώσεις που έκανε η Κυβέρνηση στο φορολογικό βάρος και στο εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως είπε, αφορούν στην ευρύτερη οικονομική πολιτική. Ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς στο εσωτερικό της χώρας υφίστανται ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού στη διεκδίκηση των παραγωγικών πόρων από την άτυπη οικονομία.