ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντικές αυξήσεις φέρνει η πρόσφατη διάταξη που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τις συντάξεις χηρείας. Οι δικαιούχοι βρίσκονταν στο παρά ένα της κατάργησης, αλλά και των μειώσεων, ενώ τώρα θα δουν διπλές αυξήσεις που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 40%.

Από το νέο ευνοϊκό καθεστώς επωφελούνται τουλάχιστον οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ σημειώνεται ότι το ποσό που θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής οι δικαιούχοι σύνταξη χηρείας θα είναι σημαντικά υψηλότερο, καθώς θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τους επιζώντες συζύγους.

Αυτό σημαίνει κατ αρχήν αύξηση 40% για όλους, δηλαδή και για τους 45.000 συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί σύνταξη χηρείας με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου (για θανάτους από 13 Μαίου του 2016 και μετά). Για 9 κατηγορίες, ωστόσο, η αύξηση θα είναι διπλή καθώς το νέο ποσοστό θα υπολογιστεί επί της παλιάς σύνταξης του θανόντα και όχι επί της επανυπολογισμένης με βάση την εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο νόμος ισχύει από την Παρασκευή 17 Μαίου όταν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Συνεπώς η αύξηση ξεκινάει να μετράει από την σύνταξη Ιουνίου, η οποία πληρώθηκε στα τέλη Μαίου. Ήδη δηλαδή “τρέχει” ένα μηνιάτικο αναδρομικά και στον ΕΦΚΑ διεξάγεται αγώνας δρόμου ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες και να ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αυξήσεις. Αν για τεχνικούς λόγους αυτό δεν καταστεί εφικτό να συμβεί με την καταβολή της σύνταξης Ιουλίου, η οποία πληρώνεται τέλη Ιουνίου τότε οι αυξήσεις θα ενσωματωθούν στο σύστημα πληρωμών αργότερα, αλλά θα μετρούν από την σύνταξη Ιουνίου. Η αύξηση θα είναι δυο ταχυτήτων :

 • 40% για τους επιζώντες συζύγους εφόσον ο θανών ήταν εργαζόμενος – ασφαλισμένος ή συνταξιούχος που συνταξιοδοτήθηκε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαίου του 2016 και συνεπώς δεν είχε “προσωπική διαφορά”.
 • διπλή αύξηση που καταλήγει πάνω από 40% εφόσον ο θανών ήταν ήδη συνταξιούχος πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (πριν τις 13/5/2016) και ανήκε στις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων που ελάμβαναν υψηλές συντάξεις με το παλιό σύστημα ενώ με το νέο διατηρούν σημαντικό ποσό “προσωπικής διαφοράς”. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες η νέα σύνταξη προκύπτει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό του 4387/2016 επειδή ο συνταξιούχος προερχόταν κυρίως από το Δημόσιο, το ΤΕΒΕ κ.α.

Αναλυτικά οι χήρες / χήροι που θα πρέπει να περιμένουν διπλή αύξηση είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη θανόντα, ο οποίος ήταν ήδη συνταξιούχος πριν τον Μάιο του 2016 (είχε αποχωρήσει με το παλιό τρόπο υπολογισμού) πέθανε μετά τον Μάιο του 2016 και ανήκε σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες :

 1. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
 2. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
 3. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.
 4. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
 5. Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχε δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
 6. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.
 7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, δικηγόρος που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
 8. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
 9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.