ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε τέσσερις κλάδους έρχονται οι πρώτες αυξήσεις μισθών μέσω της επέκτασης των ενεργών σήμερα κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ναυτιλιακών πρακτορείων, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της κοντέινερ ναυτιλίας και τραπεζουπάλληλοι είναι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στην πρώτη προστατευτική ομπρέλα της μεταμνημονιακής εποχής. Σύμφωνα με το “Έθνος” πρόκειται για περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται να ανήκουν στην πρώτη ”φουρνιά” επέκτασης ενεργών σήμερα κλαδικών συμβάσεων.

Στην πρώτη γραμμή είναι επίσης οι κλάδοι των ξενοδοχουπαλλήλων, του πετρελαίου, των καπνοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των τσιμέντων. Οι πρώτες κλήσεις για συνεργασία στην διοικητική διαδικασία που έχει προβλεφθεί έχουν αποσταλεί από την περασμένη Παρασκευή στην Ομοσπονδία και στον Σύνδεσμο των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και στη Διεθνή Ναυτική Ένωση (ΔΝΕ). Στην πρώτη “φουρνιά” είναι και η κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων, που υπεγράφη το 2016 αλλά λήγει 31/12/2018. Υπογράφεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τρεις συνεταιριστικές περιφερειακές και καλύπτει πάνω από το 70% των εργαζομένων στον κλάδο, οι οποίοι υπολογίζονται στους 49.000. Ειδικά για τις τράπεζες, άλλωστε, προβλέπεται από το 1990, πως συλλογική υπογράφουν μεμονωμένοι εργοδότες εφόσον καλύπτουν πάνω από το 70% των εργαζομένων. Η επέκταση της σημερινής σύμβασης θα μπορούσε να καλύψει και τους εργαζόμενους σε περιφερειακές ή άλλες τράπεζες οι οποίες δεν εκπροσωπούνται.

Από την άλλη, η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017 και ισχύει από 1/6/2017 έως 31/05/2019. Αφορά περίπου 18.000 – 20.000 υπαλλήλους σε γραφεία ταξιδίων και τουριστικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά εκτιμάται πως εφαρμόζεται περίπου στο 70% του κλάδου. Το υπόλοιπο 30%-35% εργάζεται σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη των εργαζομένων, πολλές εξ αυτών αμείβουν τους νεοπροσλαμβανόμενους με τον κατώτατο των 586 ευρώ, χωρίς επιδόματα. Η κλαδική σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προυπηρεσία, καθώς επίσης επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας.

Αισιοδοξία επικρατεί για την επέκταση και της σύμβασης που υπογράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) με την ΔΝΕ για τους εργαζόμενους στις μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις, που διαχειρίζονται την κοντέινερ ναυτιλία. Ακάλυπτοι από την σύμβαση είναι σήμερα περί το 20% των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις 10-15% κατά την διάρκεια της κρίσης. Στην πρώτη γραμμή είναι και η σύμβαση της ΠΑΣΕΝΤ με την ΣΕΕΝ για τους υπαλλήλους των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, πλην των ναυτικών. Ενδεχόμενη επέκτασή της εκτιμάται πως θα ευνοήσει κυρίως περί τους 400 εργαζόμενους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που έχουν υποστεί μείωση περί το 20%, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι μπαίνουν με τον κατώτατο μισθό.

Μέσω των επεκτάσεων αυτών – εφόσον η κλαδική καλύπτει το 51% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου – αλλά και επειδή έχει ταυτόχρονα επανέλθει σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν βελτίωση του εισοδήματός τους. Την περασμένη Παρασκευή, μετά από σχετικό αίτημα της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου – όπως προβλέπει η θεσμοθετημένη διαδικασία – το ΑΣΕ συνεδρίασε ώστε να καλέσει τις πρώτες εργοδοτικές οργανώσεις να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους στο ΣΕΠΕ. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου ώστε να γνωμοδοτήσει – εκτός απροόπτου – για τις πρώτες επεκτάσεις αλλά και για να συνεχίσει την διαδικασία με τις υπόλοιπες ενεργές συμβάσεις.