Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

«Έρχονται» αυξήσεις μέχρι 35% στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

«Ηλεκτροσόκ» αναμένεται να πάθουν τον Ιούνιο οι καταναλωτές καθώς έρχεται αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο με τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να αυξάνονται με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στις 20 συνεδριάσεις του Μαΐου να διαμορφώνεται στα 76,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές στις επόμενες συνεδριάσεις που απομένουν, οι τιμές λιανικής θα είναι επίσης αυξημένες για τον Ιούνιο, καθώς οι ενδείξεις στην χονδρική αγορά έως τώρα προμηνύουν αυξήσεις από τον επόμενο μήνα της τάξης του 20% με 30%.

Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις την 1η Ιουνίου και ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας στο νέο καθεστώς λιανικής από τον Ιανουάριο που σημειώνει άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες. Να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά εισήλθε σε καθοδική τροχιά.

Τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κλείνοντας τις 20 ημέρες του Μαΐου με τη μέση τιμή στα 76,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση στη χονδρική που καταγράφεται είναι 27% ενώ μέχρι τώρα η μέση τιμή διαμορφώνεται ακριβότερα και από τον Μάρτιο όταν η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 67,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμερα Δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε κατά 16,13% και διαμορφώθηκε στα 92,62 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Η κατώτερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου ήταν στα 58,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 142,44 ευρώ. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών αποτελεί το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο τις προηγούμενες μέρες αλλά και σήμερα κυριάρχησε το φυσικό αέριο. Ειδικότερα το υψηλότερο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 43,06% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 36,11%. Οι εισαγωγές στο 13,28% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,73%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια ανά πάροχο για τον Μάιο |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ενδοσυνεδριακή ανώτατη τιμή των προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ανέβει σημαντικά και την εβδομάδα που πέρασε η ανώτατη τιμή ανήλθε στα 192,20 ευρώ με την κατώτερη της ημέρας ήταν τα 7,66 ευρώ. Η ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τιμής της MWh έφθασε το 2.406%. Η τελική τιμή της ημέρας ήταν τα 79 ευρώ ανά MWh για το Σάββατο 18 Μάιου. Μια συνεδρίαση νωρίτερα η κατώτατη τιμή ήταν τα 48,01 ευρώ και η ανώτατη τα 182,63 ευρώ. Η ποσοστιαία διακύμανση ανήλθε στο 280%. Την περασμένη εβδομάδα οι αποκλίσεις μεταξύ της κατώτατης και της ανώτερης τιμής ανά MWh εμφάνισαν αποκλίσεις άνω των 100 ευρώ MWh.

Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας πέρα από τη συμμετοχή των ΑΠΕ είναι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά με την τιμή TTF στα 30,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ετσι, τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο, αποτελούν άλλωστε και τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών μπορεί να δουν τις τιμές να κινούνται ανοδικά αν δεν αλλάξει κάτι στις επόμενες δέκα συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σε αντίθεση με τους καταναλωτές που έχουν μπλε τιμολόγια με κλειδωμένες τιμές από έξι μήνες έως 12 μήνες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Politico, οι φιλελεύθεροι της ΕΕ καταρρέουν και...

Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάνω σε σπίτια μετά την εκτόξευση του (βίντεο)

Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X...

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα στρατηγική του Netflix: Προσφέρει δωρεάν πακέτο για αύξηση χρηστών

Οι συνδρομητές του Netflix στη Γερμανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να διαθέτουν προσφορά για ένα δωρεάν πακέτο, σύμφωνα με αναφορές του...

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...

Άνοδος στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης

Η μικρή πτώση που υπήρξε μετά το Πάσχα δεν ήταν για πολύ, μιας και τις τελευταίες 12 ημέρες υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις ...