Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρόσληψη συνολικά 1.314 ατόμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους , καθώς η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά άναψε με απόφαση της το “πράσινο φως” για την έναρξη των διαδικασιών. 

Με τις προσλήψεις αυτές καλύπτονται οι ανάγκες δομών του υπουργείου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση, αναζητείται προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο θα απασχοληθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για διάστημα οκτώ μηνών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, οι 1.314 προσλήψεις ατόμων Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικές Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Θα προκηρυχθούν θέσεις στις ειδικότητες Φύλαξης – Πληροφόρησης Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ, Φύλαξης – Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ, Προσωπικού Λογιστικής ΤΕ, Βοηθητικού Προσωπικού – Προσωπικού Καθαριότητας ΥΕ, Βοηθητικού Προσωπικού – Εργατών ΥΕ. Η πλειονότητα των προκηρυσσόμενων θέσεων αφορά τους φύλακες αρχαιοτήτων.

Αναλυτικότερα, προκηρύσσονται 1.164 θέσεις Φύλαξης – Πληροφόρησης Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ, 100 θέσεις Φύλαξης – Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ, 8 θέσεις Λογιστικού ΤΕ, 33 θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού – Προσωπικού Καθαριότητας ΥΕ και τέλος 9 θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού – Εργατών ΥΕ.

Ειδικά για το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας εγκρίνεται η απασχόληση με αμοιβή κατά τις Κυριακές, αργίες και λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες καθώς και η εργασία πέραν του πενθημέρου. Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, η διαδικασία που αφορά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης πρόσληψης και των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων για την επιλογή του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Επιγραφικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρμόδιοι, δε, για την τήρηση της κατά νόμο διαδικασίας πρόσληψης καθίστανται οι οικείοι προϊστάμενοι. Είναι ενδεικτικό πως στις πέντε αυτές υπηρεσίες θα πραγματοποιηθούν συνολικά 342 προσλήψεις, έκτων οποίων οι 310 είναι φυλάκων.

Σε ό,τι αφορά τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, μεταξύ αυτών και της Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Δωδεκάνησου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πειραιώς και Νήσων, Πόλης Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ροδόπης, Σάμου – Ικαρίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Φωκίδοι;, Χαλκιδικής και Αγίου Ορους, Χανιών, Χίου, η αρμοδιότητα τήρησης των νόμιμων διαδικασιών πρόσληψης εμπίπτει αποκλειστικά στους οικείους προϊσταμένους της εκάστοτε υπηρεσίας.

Οι προϊστάμενοι θα καθορίσουν την κατανομή του προσωπικού ανά μουσείο, αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο, βάσει πάντα των αναγκών της υπηρεσίας τους. Σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία, πάντως, συμπεριλαμβάνεται η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Βορείου Αιγαίου.