Αρχική Οικονομία Έρχεται ρύθμιση για τη διάθεση των αποθεματικών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης

Έρχεται ρύθμιση για τη διάθεση των αποθεματικών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διάταξη με την οποία θα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη δημοσιονομική διαχείριση και δεν αποκλείεται στη διάταξη να περιληφθούν και κυρώσεις για όσους φορείς δεν τηρήσουν τη νομοθεσία.

«Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος που βρίσκονται τα διαθέσιμά του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos ύψους 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται πως υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Σημειώνεται ότι η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%.