Αρχική Οικονομία Έρχεται κοινωνικό μέρισμα 1,2 δις ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν και...

Έρχεται κοινωνικό μέρισμα 1,2 δις ευρώ – Ποιοι θα το πάρουν και πως θα διανεμηθεί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
One euro

Έως και 1.000 ευρώ αναμένεται να πάρουν περί τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες. Πρόκειται για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 1,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο «πρότυπο» της 13ης σύνταξης που είχε δοθεί πέρυσι.

Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν μετά από επεξεργασία των στοιχείων που θα γίνει μέσω της πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Φέτος, το μέρισμα δικαιούνται ακόμη και πολίτες με μεσαία εισοδήματα, ωστόσο τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και σύνθετα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν την αίτηση τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει η ΗΔΙΚΑ και από εκεί θα ενημερώνονται και αν πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, το κοινωνικό μέρισμα 2017 θα «σπάσει» στα τρία τμήματα:

– 700 έως 750 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.

– 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις επιστροφές στους συνταξιούχους, λόγω των παράνομων κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

– 360 εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν στη ΔΕΗ για το ποσό που διεκδικεί ως πληρωμή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με στόχο να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό, αφού οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία για τον φετινό προϋπολογισμό και ανάψουν και το «πράσινο φως» οι θεσμοί.