Αρχική Οικονομία Έρχεται η ρύθμιση «ανάσα» για οφειλέτες – Ειδικό μοντέλο με 180...

Έρχεται η ρύθμιση «ανάσα» για οφειλέτες – Ειδικό μοντέλο με 180 δόσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ανάσα» στον επιχειρηματικό κόσμο φιλοδοξεί να δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός! Για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που, όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην εξασφάλιση ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μοντέλο αυτό θα καλύψει εν μέρει το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των 100 δόσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων θα προσφέρει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους από το νόμο των 100 δόσεων και ταυτόχρονα θα δίνει την ευκαιρία στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών προς αυτά, το οποίο πλέον αγγίζει περίπου τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. (120 δισεκατομμύρια στην εφορία και περίπου 30 στα ασφαλιστικά ταμεία).

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο δρόμο προς τη Βουλή, όπου και θα κατατεθεί  σύμφωνα με πληροφορίες εντός Φεβρουαρίου.  Στο μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με ταο νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται ως προς το μέγεθος σε μεγάλες (τζίρος άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ή υποχρεώσεις άνω των 2 εκατ.), μεσαίες (τζίρος έως 2,5 εκατ. και υποχρεώσεις έως 2 εκατ.) και μικρές (τζίρος έως 1,5 εκατ. και υποχρεώσεις έως 1 εκατ.)

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ποϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση προ φόρων την τελευταία τριετίας ή για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ) μία τουλάχιστον χρήση με θετικό EBITDA την τελευταία τριετία ή εναλλακτικά να έχει θετική καθαρή θέση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλές προς το Δημόσιο δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 120 δόσεις (για χρέη μέχρι 2 εκατ.) ή 180 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές και η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ το μήνα. Οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ρυθμίζονται σε έως 36 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα.