Έρχεται ο ψηφιακός χάρτης των ακινήτων – Tι είναι και πώς θα διευκολύνει τους πολίτες
Προς ολοκλήρωση οδεύει ο λεγόμενος ψηφιακός χάρτης όπου ο καθένας θα μπορεί να γνωρίζει τι και που μπορεί να χτίσει.
Με το συγκεκριμένο έργο, που υλοποιείται ήδη με ανάδοχο την ένωση εταιρειών OTE – Intrasoft International, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης ακινήτων, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινός, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ, η ολοκλήρωση του project αναμένεται εντός του προσεχούς 6μήνου.
Όπως έγινε γνωστό, ο νέος ψηφιακός χάρτης θα καλύπτει το 80% της χώρας.
Μέσω ψηφιακών υπηρεσιών ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή υποψήφιος επενδυτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε έγκυρη πληροφόρηση, για τους όρους δόμησης, με ποιος όρους και προϋποθέσεις μπορεί να «χτίσει» και σε ποιες περιοχές κ.α.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας. Ειδικότερα, το έργο θα αξιοποιήσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως:
- όρους και περιορισμούς δόμησης,
- χρήσεις γης,
- σχέδια πόλεων,
- γεωτεμάχια κτηματολογίου,
- δασικές εκτάσεις,
- περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων,
- ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα,
- προστατευόμενους χώρους. Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν στην ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών, ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.