Αρχική Διεθνή Έρχεται νέα «Μεγάλη Ύφεση»; – «Πονοκέφαλος» τα υψηλά στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ

Έρχεται νέα «Μεγάλη Ύφεση»; – «Πονοκέφαλος» τα υψηλά στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ να βρίσκονται σταθερά πάνω από το 7%, το να κατέχει κάποιος ένα σπίτι εχει γίνει πολύ πιο ακριβό από ότι ήταν στο παρελθόν, με αναλυτές και οικονομολόγους να αναρωτιούνται εάν θα ανέβουν ακόμη υψηλότερα στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με αναλυτές στο MarketWatch εάν η οικονομία συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια ισχύος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς για άλλη μια φορά, τα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 8%.

Τα υψηλά επιτόκια έχουν ήδη επιβαρύνει την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Ακόμη και οι κατασκευαστές κατοικιών, που τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισαν ισχυρή ζήτηση από αγοραστές κατοικιών, αναφέρουν πτώση στην κίνηση των αγοραστών.

Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει πρώιμα σημάδια αποκλιμάμάκωσης και ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού υποχωρεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση – ή ακόμα και πτώση – στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, τέτοιες προβλέψεις δεν αποτελούν εγγύηση, όπως πρότειναν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ .

►Διαβάστε επίσης:«Μαύρα σύννεφα» στην Ε.Ε. – Η Γερμανία, τα επιτόκια και ο «πονοκέφαλος» της ΕΚΤ

Πόσο ψηλά μπορούν να πάνε τα ποσοστά; 

Παρόλο που το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων ήταν κατά μέσο όρο 7,26% από το απόγευμα της Τρίτης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, οι οικονομολόγοι λένε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.