Αρχική Υπουργεία Έρχεται η 12μηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς – Υποχρεωτική στράτευση στα 18

Έρχεται η 12μηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς – Υποχρεωτική στράτευση στα 18

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, προκειμένου η θητεία να φτάσει από τους σημερινούς 9 στους 12 μήνες, όπως ισχύει και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Σχετική εισήγηση έχει κάνει το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, κρίνοντας επιβεβλημένη την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις ακόμα μήνες με περισσότερους φαντάρους, ενώ, όπως ανέφερε στο reader.gr ανώτερη στρατιωτική πηγή, τις επόμενες μέρες, σε συσκέψεις που θα γίνουν, θα κλειδώσει και ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η αυξημένη, ετήσια πλέον, θητεία οπωσδήποτε τις επόμενες ΕΣΣΟ, ενώ εξετάζεται τι θα γίνει και με όσους κατετάγησαν πρόσφατα π.χ. στην ΕΣΣΟ των αρχών Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση για μικρότερη αύξηση της θητείας κατά ενάμιση μήνα για όσους έχουν ήδη μπει σε μονάδες και έχουν πάρει φύλλο πορείας, προκειμένου να είναι ομαλή η μετάβαση. Οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι έχει πέσει και η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. Και στο Μαξίμου υπάρχουν υποστηρικτές της ιδέας, με τον κ. Μητσοτάκη, όπως ανέφερε και ο ίδιος, να μην έχει ακόμα πειστεί. Είναι, όμως, ένα ενδεχόμενο στο τραπέζι και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αλλάξουν τα δεδομένα και ο πρωθυπουργός να αναθεωρήσει τις επιφυλάξεις του.