Αρχική Ελλάδα Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προχώρησε σε νέες συστάσεις άρσης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται να μην εξακολουθήσει το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Παράλληλα, οι ειδικοί, που συνεδρίασαν σήμερα, εισηγούνται την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και την κατάργηση των self test για εμβολιασμένους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”.

Στην εστίαση, θα επιτρέπονται πλέον μέχρι και δέκα άτομα ανά τραπέζι, ενώ το όριο στις δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα.

Στις οργανωμένες παραλίες θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 100 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας.

Οι επιστήμονες με δεδομένη τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης – 43% του ελληνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση – τοποθετούνται θετικά ώστε οι μάσκες να μην είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν υπάρχει συνωστισμός. Σε ανοιχτούς χώρους με συγκέντρωση κόσμου, όπως είναι ένας χώρος θεατρικής παράστασης για παράδειγμα, η μάσκα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Το μέτρο αυτό θα αφορά και σε ανεμβολίαστους πολίτες για τους οποίους πάντως η σύσταση είναι να χρησιμοποιούν τη μάσκα ευρέως έως ότου προγραμματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική λιγότερο από ένα χρόνο και αποτελεί ένα από τα τελευταία «οχυρά» που πέφτουν στην πορεία επανόδου στην καθημερινότητα. Σήμερα είναι ανοιχτές οι περισσότερες δραστηριότητες και η 1η Ιουλίου αποτελεί ακόμη ένα χρονικό ορόσημο για άρση νέων μέτρων. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, την 1η Ιουλίου και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πάψει να ισχύει ωράριο κυκλοφορίας και το όριο των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις αυξάνεται στα 300 άτομα σε σχέση με 100 που ισχύει σήμερα.

Η κατάσταση είναι μεν καλή αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι για εφησυχασμό όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, καθώς υπάρχουν οι φόβοι από τη μετάλλαξη Δέλτα που ήδη απειλεί με νέο κύμα την Ευρώπη. Το τέταρτο επιδημικό κύμα θεωρείται και στη χώρα μας ότι θα έρθει, στο τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αλλά θα είναι ηπιότερο και θα αφορά στους ανεμβολίαστους, όπως τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Για την αποφυγή του νέου κύματος, τις επόμενες 60 ημέρες πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβαθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε χθες τρεις παρεμβάσεις που διευκολύνουν τους πολίτες ώστε να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτόματοποιημένα μηνύματα στέλνονται στους εγγεγραμμένους στην Αυλη Συνταγογράφηση που δεν έχουν εμβολιαστεί με σκοπό να το… θυμηθούν.

Επίσης, εφεξής οι αδιάθετες δόσεις θα δίνονται σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών χωρίς να τηρείται προτεραιότητα στον μηχανισμό αναπλήρωσης. Σημαντική ενέργεια είναι και η μείωση του διαστήματος της «ποινής» για αλλαγή ή ακύρωση προγραμματισμένου ραντεβού μετά από τρεις φορές στις έξι ημέρες σε σχέση με 15 που ήταν έως χθες.