Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Επιταχύνονται οι εκδόσεις συντάξεων – Η διευκόλυνση στους ασφαλισμένους

Επιταχύνονται οι εκδόσεις συντάξεων – Η διευκόλυνση στους ασφαλισμένους

Ειδοποίηση από το πρόγραμμα προσωποποιημένης και εξατομικευμένης υποστήριξης του ΕΦΚΑ τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα έχουν οι ασφαλισμένοι. Μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκληρώθηκε το πρώτος μέρος της πιλοτικής διαδικασίας τον Ιανουάριο του 2024, κατά το οποίο ενημερώθηκαν τηλεφωνικά περίπου 1.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

Επιταχύνεται ο χρόνος έκδοσης συντάξεων

Με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, με την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε επίσης εντός του Μαρτίου στην επόμενη φάση, η οποία προβλέπει την ενημέρωση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιπλέον 1.500 εργαζομένων του Δημοσίου, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Πώς διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι

Αξιοποιώντας τα στοιχεία που τηρεί ο φορέας στα αρχεία του για την άσκηση των καθηκόντων του και χωρίς να αντλεί κανένα στοιχείο από άλλους φορείς, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει αναλυτική πληροφόρηση τόσο για τα δικαιολογητικά που οφείλει ο δικαιούχος να συγκεντρώσει, για να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός του φάκελος και να επιτευχθεί γρήγορη απονομή της σύνταξής του, όσο και για τον τρόπο υποβολής της αίτησης.

Επίσης, τον ενημερώνει για την τοπική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την περίπτωσή του, προκειμένου να απευθυνθεί σε αυτήν, αν χρειάζεται και να μην χάσει πολύτιμο χρόνο σε άσκοπες επισκέψεις σε διάφορα υποκαταστήματα του φορέα.

Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού σταδίου, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή την υπηρεσία και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

e-ΕΦΚΑ: Επιταχύνεται ο χρόνος έκδοσης συντάξεων – Πώς διευκολύνονται οι  ασφαλισμένοι - Μαλεβιζιώτης

Όπως εκτιμούν στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ειδικά για τους εν δυνάμει συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση, η προληπτική ενημέρωση θα λειτουργήσει ευεργετικά, για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής, καθώς θα έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ανταπόκριση των πολιτών

Με βάση τα στοιχεία του φορέα, έως τώρα, το σύνολο των επαφών προς ενημέρωση ανήλθε σε 1.359.

  • Ενημερώθηκαν 1.338 επαφές.
  • Συνολικές προσπάθειες επικοινωνίας 4.583 (Success Rate: 98,45%).
  • Μη ενημέρωση 182 επαφές.
  • Τα μη απαντημένα αποτέλεσαν το 13% της συνολικής βάσης.
  • Λανθασμένος αριθμός επικοινωνίας μόλις το 0,6% από τη συνολική βάση των 1.359.

Σημειώνεται όμως ότι, σε καμία περίπτωση, ο e-ΕΦΚΑ δεν θα ζητήσει από τους ασφαλισμένους να δώσουν ειδικά δεδομένα ή στοιχεία σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς.

e-ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με τις συντάξεις που καθυστερούν (vid) | Ειδήσεις για την  Οικονομία | newmoney

cnn.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Με βίλες και πισίνες οι εφοριακοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιασμών της Χαλκίδας

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για την δράση του...

Ενημερωτικό Δελτίο

Συντάξεις : Τα νέα δεδομένα για οφειλές ως 30.000 ευρώ

Με την επίσημη κυκλοφορία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που φέρει αναδρομική ισχύ, ορίζεται η "απελευθέρωση" μιας μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με...

Συντάξεις χηρείας : Τι προβλέπεται για την περικοπή τους

Με την εφαρμογή του νόμου του 2016, όπως ερμηνεύεται στην εγκύκλιο του Τσακλόγλου, οι συνταξιούχοι χηρείας του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν πιθανή μείωση των αποδοχών...

Ανοίγει ο δρόμος για την απονομή συντάξεων στους ασφαλισμένους με χρέη στον ΕΦΚΑ

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση από τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και έτσι από τα μέσα Ιουνίου θα μπορούν, οι ασφαλισμένοι με χρέη στον ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν...

Ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων ΟΠΕΚΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ και τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Ιούνιο. Οι πληρωμές...