Αρχική Παιδεία Eπιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων

Eπιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιστρέφουν σήμερα στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων, ύστερα από μήνες απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

Τα Λύκεια ανοίγουν σήμερα όπως ακριβώς έκλεισαν, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο Παιδείας τόσο για μείωση των μαθητών στις αίθουσες όσο και για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Μόνη διαφοροποίηση της σημερινής επαναλειτουργίας των Λυκείων στη δια ζώσης εκπαίδευση, είναι το πολυσυζητημένο μέτρο του υποχρεωτικού self test.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου, προβλέπονται οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το ΥΠΑΙΘ διευκρινίζει παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

Πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές βρέθηκαν θετικοί

Στους 408 ανερχόντουσαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι και τις 21:30 το βράδυ  οι μαθητές που πραγματοποιήσαν το self test και βγήκαν θετικοί ήταν 236 ενώ 98.965 βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Τα μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί ήταν 172 ενώ αρνητικοί ήταν 50.887.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος;

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

-Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

-Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.