Αρχική Περιφέρειες Επιστολή Δούρου στον Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Επιστολή Δούρου στον Πατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμης σημασίας θέμα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, εξ ου και αποτέλεσε προτεραιότητα της διοίκησής μας, η οποία προχώρησε στη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, βάση των επιταγών της ΕΕ, της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους δήμους», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε επιστολή της προς τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Επισημαίνει επίσης ότι «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί νόμο του κράτους, θέτοντας τις βάσεις για κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση».

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τον γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, η περιφερειάρχης κατηγορεί τον κ. Πατούλη για «λαθροχειρία» στην προσπάθεια «τεκμηρίωσης της κινδυνολογικής γραμμής», την οποία έχει «υιοθετήσει, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Επίσης,η Ρ. Δούρου υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης «επίτηδες παραποίησε επίσημα ενημερωτικά στοιχεία που έλαβε από τον ΕΔΣΝΑ στις 18 Ιουλίου, με την προσθήκη αποσπάσματος από ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ», με αναφορές για αδυναμία υποδοχής απορριμμάτων μετά τον Νοέμβρη στους υφιστάμενος αδειοδοτημένους χώρους στη Φυλή και διαβεβαιώνει ότι «δεν υφίσταται λόγος κινδυνολογίας καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί βραχυπρόθεσμες λύσεις που δίνουν επαρκή χρονικά περιθώρια».

Η περιφερειάρχης αναφέρει ότι οι απαντήσεις που περιέχονται στο επίσημο απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ καλύπτουν πλήρως τα ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για 3ετή προσαύξηση της δυναμικότητάς του.

Σημειώνει ότι ο ΕΔΣΝΑ παρέθεσε τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, που χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιπλέον αδειοδοτήσεις και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, διασφαλίζουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχετικής μελέτης.

Ειδικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η Ρένα Δούρου αναφέρει συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοικούσα παράταξη με τις οποίες «τέθηκαν οι βάσεις για τη μετάβαση σε μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος». «Σεβόμενη την πολιτική δεοντολογία», τονίζει, η νυν διοίκηση επέλεξε «να μην προχωρήσει σε κάποια στρατηγική επιλογή και να μην ολοκληρώσει περαιτέρω τη διαδικασία χωροθέτησης που έχει δρομολογηθεί, επιθυμώντας να μην δεσμεύσει τη διάδοχό της» και ρωτά τον κ. Πατούλη αν θα συνεχίσει την πορεία που προβλέπεται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ή αν θα επιλέξει διαφορετική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, κλείνει την επιστολή η κ. Δούρου, η Δύναμη Ζωής «θα βρίσκεται στο πλευρό σας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου όσο και πολυπαραγοντικού ζητήματος», το οποίο, όπως μεταξύ άλλων προσθέτει, «επιβάλλει συνεργασία, συναίνεση και συναντίληψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί παράγοντας ανάπτυξης και όχι πρόβλημα».