Μυστηριώδες ουράνιο σώμα από το διαστρικό διάστημα εντοπίστηκε από επιστήμονες να εισέρχεται στο Ηλιακό Σύστημα
Το αντικείμενο, που αρχικά ονομάστηκε από τους αστρονόμους A11pl3Z και τώρα είναι γνωστό ως 3I/Άτλας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το τηλεσκόπιο του προγράμματος ATLAS (Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης για Πτώσεις Αστεροειδών) στο Ρίο Ουρτάδο της Χιλής, την Τρίτη.
Σύμφωνα με τη NASA, ανάλυση δεδομένων από άλλα τηλεσκόπια που καταγράφηκαν πριν την ανακάλυψη, εντοπίζουν την πρώτη παρουσία του αντικειμένου ήδη από τις 14 Ιουνίου, ενώ από τότε συνεχίστηκαν οι παρατηρήσεις. Οι επιστήμονες χαρτογραφούν τώρα την τροχιά του αντικειμένου.
Το αντικείμενο απέχει περίπου 670 εκατ. χιλιόμετρα από τον Ήλιο και έρχεται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, με ταχύτητα περίπου 60 χλμ./δευτερόλεπτο ως προς τον Ήλιο και με υπερβολική τροχιά – κάτι που υποδηλώνει ότι, όπως και το επίμηκες αντικείμενο Οουμουαμούα το 2017 ή ο κομήτης 2I/Μπορίσοφ το 2019, πρόκειται για επισκέπτη από άλλο αστρικό σύστημα.
Ο δρ Μαρκ Νόρις, λέκτορας αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Κεντρικού Λάνκασιρ, δήλωσε: «Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το τρίτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που έχουμε εντοπίσει, αποδεικνύοντας ότι τέτοιοι περιπλανώμενοι είναι μάλλον συχνοί στον γαλαξία μας».
Παρόλο που η φύση του αντικειμένου δεν ήταν αρχικά ξεκάθαρη, το Κέντρο Μικρών Πλανητών ανακοίνωσε πιθανά σημάδια κομητικής δραστηριότητας, καθώς παρατηρήθηκε μία αμυδρή κόμη και μικρή ουρά. Το αντικείμενο έλαβε έτσι την πρόσθετη ονομασία C/2025 N1.
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να έχει διάμετρο έως και 20 χιλιόμετρα – μεγαλύτερο από τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους – αλλά δεν απειλεί τη Γη.
Η NASA τόνισε: «Ο κομήτης δεν αποτελεί απειλή για τη Γη και θα παραμείνει σε απόσταση τουλάχιστον 1,6 αστρονομικών μονάδων (περίπου 240 εκατ. χλμ.)». Θα φτάσει στο περιήλιό του – τη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο – γύρω στις 30 Οκτωβρίου, πλησιάζοντας τα 210 εκατ. χλμ., εντός δηλαδή της τροχιάς του Άρη, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει εκτός Ηλιακού Συστήματος.
Ο Νόρις σημείωσε: «Καθώς πλησιάζει, αναμένεται να λάμψει περισσότερο, ειδικά αν αποδειχθεί ότι είναι κομήτης και όχι αστεροειδής. Όταν φτάσει στο κοντινότερο σημείο, θα είναι εύκολος στόχος ακόμα και για ερασιτέχνες αστρονόμους».
Για τους ανυπόμονους, το Virtual Telescope Project, ένα δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων, σχεδιάζει να προβάλει ζωντανή μετάδοση μέσω YouTube την Πέμπτη.