Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία δεν έχει σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει την Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε το 2014, απαντώντας ευθέως στις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέφερε ότι «θα παραμείνει με τη Ρωσία».
Μιλώντας από το Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: μόνο ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά», υπενθυμίζοντας ότι το ουκρανικό Σύνταγμα ορίζει ρητά πως τα εδάφη που βρίσκονται προσωρινά υπό ρωσική κατοχή εξακολουθούν να ανήκουν στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του στο περιοδικό TIME, όχι μόνο κατηγόρησε το Κίεβο για την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά προανήγγειλε και «ειρηνευτικά σχέδια» που, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, περιλαμβάνουν την εκχώρηση περίπου του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
«Νομίζω πως ο πόλεμος ξεκίνησε όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ σε συνέχεια των δηλώσεών του υποστήριξε ανοιχτά ότι «η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στην περιοχή που είχε προσαρτηθεί από τη Μόσχα πριν από μία δεκαετία.
Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο στα μέσα της εβδομάδας δεν οδήγησαν σε κάποιο απτό αποτέλεσμα — και καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να τηρεί σθεναρά τις «κόκκινες γραμμές» της, η προοπτική προόδου φαίνεται περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, από τη Ρωσία έρχονται μηνύματα ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν απευθείας με την Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον ήταν ένα από όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του απεσταλμένου του Τραμπ.
Η τελευταία φορά που Ουκρανία και Ρωσία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων ήταν το 2022, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι συνομιλίες τότε κατέρρευσαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια, και λίγο αργότερα ο Ζελένσκι απέκλεισε κάθε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο.
Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «για κάθε μορφής συνομιλίες» με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση μιας «πλήρους εκεχειρίας». Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι κωλυσιεργεί και ότι βλέπει τις συνομιλίες «σαν θέαμα». Η Ρωσία πρέπει να δείξει «πραγματικές αποδείξεις« ότι είναι δεσμευμένες για την ειρήνευση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις