Αρχική Ασφάλιση Επικουρική σύνταξη: Με ρήτρα ασφαλείας ο κεφαλαιοποιητικός κουμπαράς

Επικουρική σύνταξη: Με ρήτρα ασφαλείας ο κεφαλαιοποιητικός κουμπαράς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με «δίχτυ ασφαλείας» έρχεται το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Οπως αποκάλυψε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασιας και Κοινωνικών Υποθεσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ της διαΝΕΟσις για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εξετάζει να ενσωματώσει στο νέο σύστημα «ρήτρα – κόφτη» πιθανών αρνητικών αποδόσεων, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει τουλάχιστον το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγου, ωστόσο, ο κίνδυνος της αγοράς είναι μικρότερος από ότι νομίζουμε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είπε, στις περισσότερες χώρες τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν οδηγήσει σε πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις σε βάθος 10ετίας. Στη Νορβηγία για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού Ταμείου ισούται με το 1,5% όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου, ενώ οι αποδόσεις του κυμαίνονται λίγο πάνω από το 3% σε μακροχρόνια βάση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει το σύστημα, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέφτει συνεχώς ως ποσοστό του μέσου μισθού και από το 16% το 2020 θα βρεθεί στο 9,5% το 2060. Αντίθετα εκτίμησε πως το νέο σύστημα θα μπορεί να δίνει στην ωρίμανσή του, υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ενώ θα συνιστά ισχυρό αντικίνητρο στην μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία. Η αύξηση, μάλιστα, των αποταμιεύσεων θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εν τέλει σε υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την ΑΕΔΑΚ και την ΕΔΕΚΤ, τα οχήματα που δημιουργήθηκαν για να παρέχουν επαγγελματική διαχείριση στα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία παρά την μεγάλη έκθεση σε ελληνικά αξιόγραφα και παρά τις ακραίες διακυμάνσεις της ελληνικής χρηματαγοράς τα τελευταία χρόνια, σημείωσαν εξαιρετικές σωρευτικές αποδόσεις των αποθεματικών τους την περίοδο 2003 – 2020. Οι πραγματικές σωρευτικές αποδόσεις τους έφτασαν το 93% και το 67% (πραγματικές ετήσιες αποδόσεις 3,7% και 2,9%).

Αναφερόμενος στο νέο,  δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα μετατρέπεται  σταδιακά από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, είπε ότι  θα έχει επαγγελματική διαχείριση, ισχυρή εποπτεία και την μέγιστη δυνατή διαφάνεια για τους ασφαλισμένους του. Κατά τον κ. Τσακλόγλου, η μεταρρύθμιση υπαγορεύεται ως αναγκαιότητα λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Η Ελλάδα έχασε το 1/3 των νέων της μέσα σε 40 έτη. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 διπλασιάστηκαν και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44%…

Αχτσιόγλου: «Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης»

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αντέτεινε πως «το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής», καθώς, μετά τη μεταρρύθμιση του 2016, είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμο, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Eurostat. «Κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού δεν υπάρχει», είπε η ίδια. Αντίθετα, το υπάρχον σύστημα «εξασφαλίζει επάρκεια συντάξεων και προστατεύει από τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, στην οποία οδηγούν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα».

Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό «θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και αβεβαιότητα τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων», είπε η κ. Αχτσιόγλου εκτιμώντας πως «το κόστος μετάβασης θα είναι τεράστιο, της τάξης των 55 δισ., και η κάλυψή του θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων και επιβάρυνση των φορολογούμενων».

Επίσης, πρόσθεσε, «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων τίθενται σε μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο και η εμπειρία έχει δείξει ότι στο παρελθόν υπέστησαν τεράστιες απώλειες», είναι χαρακτηριστικό ότι «οι περισσότερες χώρες που επιχείρησαν τη μετάβαση επέστρεψαν στα δημόσια διανεμητικά συστήματα, μετά από μειώσεις συντάξεων, απώλειες και τεράστιο κόστος στους προϋπολογισμούς», ενώ «οι αποδόσεις που τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα -και η κυβέρνηση-υπόσχονται στους νέους ασφαλισμένους δεν ισχύουν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η μετατροπή της δημόσιας διανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική σημαίνει τεράστιο κόστος μετάβασης, μείωση σημερινών συντάξεων, ανισότητες στις συντάξεις των δύο φύλων, μη προβλέψιμα επίπεδα συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους», με αυτόν τον τρόπο «ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

πηγη: Ημερησία