Αρχική Ασφάλιση Επικουρική σύνταξη με διαδικασίες εξπρές για χιλιάδες ΑμεΑ

Επικουρική σύνταξη με διαδικασίες εξπρές για χιλιάδες ΑμεΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Cropped photo of mature female on wheelchair in the lobby at airport hall. Copy space in left side

Με διαδικασίες εξπρές θα λαμβάνουν την επικουρική σύνταξη τους από τον Μάρτιο τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ενισχύει τη ψηφιακή εργαλειοθήκη του με ακόμη ένα… όπλο, το οποίο βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, προς το τέλος του επόμενου μήνα το υπερταμείο ασφάλισης θα θέσει σε λειτουργία μια νέα υπηρεσία, μέσω της οποίας οι άνθρωποι με αναπηρία θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη επικουρική σύνταξη. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου να εκδοθεί η παροχή τους, αλλά θα υποβάλουν την αίτηση τους από το σπίτι.

Όσοι κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση, θα αποφεύγουν την επαφή με τα γκισέ των κατά τόπους υπηρεσιών, θα γλιτώνουν την ταλαιπωρία, ενώ την ίδια στιγμή θα λαμβάνουν την παροχή τους σε μόλις 1,5 μήνα από την αίτηση. Κι αυτό, γιατί το σύνολο των δικαιολογητικών θα είναι ψηφιοποιημένο.

Πως θα υποβάλουν την αίτηση τους
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Άτομα με Αναπηρία θα μπορούν εύκολα και με λίγα “κλικ” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους να υποβάλουν την αίτηση τους. Θα επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr, στις οποίες θα φιλοξενείται η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν, ως συνήθως, μια στοίβα δικαιολογητικά, καθώς στην πλειονότητα τους θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση όμως αν χρειαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επικοινωνούν κατά περίπτωση με τον δικαιούχο, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του τριμήνου να έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις. Τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται δύο ή και τρεις φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Η νέα αυτή υπηρεσία δίνει σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς εκτιμάται ότι κατά το προηγούμενο έτος το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα ξεπέρασαν τις 70.000.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Οργανισμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να δημιουργηθεί ακόμη μια ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία θα αφορά την μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.