Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Επικίνδυνη η παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Επικίνδυνη η παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Αν θέλετε να έχετε υγιή κυκλοφορία αίματος, μην μένετε με τις ώρες ακίνητοι στην καρέκλα, ακόμα κι αν κάνετε επάγγελμα γραφείου. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για θρόμβωση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν, η μειωμένη κινητικότητα ευνοεί την πήξη του αίματος, που με τη σειρά της ευνοεί τη θρόμβωση. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία:

Των χεριών και των ποδιών
Των πνευμόνων
Του εγκεφάλου
Της καρδιάς
Άλλων οργάνων
Τα ύποπτα συμπτώματα
Όταν ο θρόμβος δημιουργηθεί στο πόδι (η κατάσταση λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή DVT) μπορεί να εκδηλωθούν:

Πόνος ή ευαισθησία στη γάμπα
Πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού
Ερυθρότητα ή αισθητός αποχρωματισμός και/ή
Αίσθημα καύσου («κάψιμο»)
Αντίστοιχα, ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονες προκαλεί πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με:

Ανεξήγητη δύσπνοια
Γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια)
Πόνο στο στήθος
Γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυπαλμία) και/ή
Ζάλη ή λιποθυμία
Και σε νοσηλευόμενους ασθενείς
Η θρόμβωση είναι συχνή σε όλες τις περιστάσεις παρατεταμένης ακινησίας, ακόμα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από νοσηλεία. Το γεγονός αυτό τους καθιστά κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο, που όμως μπορεί να προληφθεί.

Εκτιμάται ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία.

Στις θρομβώσεις, εξ άλλου, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως:

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ)
Μπορεί να προληφθεί
Τα δεδομένα αυτά έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (ΙΜΕΘΑ). Όπως εξήγησαν, η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, όμως, έως σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.

«Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις εποχές, το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση», είπε ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. «Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα για να μετακινηθούν, ενώ η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα».

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά. «Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί, ακόμη και για 100 μέτρα, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη πορεία, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου», προειδοποίησε ο κ. Ρίχτερ.

«Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλώς δεν το γνωρίζουμε», επισήμανε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας, πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, συνέχισε. Τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με αυτήν.

«Γεγονός παραμένει ότι, αν γνωρίζουμε για την θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτήν. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής) και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε.

πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι μειώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου, η εφαρμογή των τεσσάρων...

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι – Πρότεινε την ενοχή της 39χρονης

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι -...

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα...

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130 Τα μωρά του σήμερα θα μεγαλώσουν χωρίς αδέλφια, θα πάρουν...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς...

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του...